OŠTRIJE KONTROLE GRANICA SRBIJE I NEMAČKE ZBOG LAŽNIH AZILANATA

Izvor: Kurir, 21.Okt.2010, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OŠTRIJE KONTROLE GRANICA SRBIJE I NEMAČKE ZBOG LAŽNIH AZILANATA

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i državna sekretarka Bavarske Emilija Miler saglasili su se danas da je neophodno sprečiti zloupotrebu vizne liberalizacije i najavili oštrije kontrole na granicma Srbije i Nemačke zbog lažnih azilanata.

"Potrebno je da državni organi zemalja koje su najčešće destinacije azilanata, kao što >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << su Švedska, Belgija i Nemačka, jasno stave do znanja da neće biti davanja azila na osnovu političke situacije i da će svi biti vraćeni u Srbiju po kratkom postupku", rekao je Dačić novinarima posle sastanka sa Milerovom u Palati Srbije.

On je napomenuo da su Romi i Albanci najčešće oni koji traze azil, a da je deo njih iz Sandžaka.

"Svima treba da bude jasno da vizna liberalizacija ne znači pravo na rad, život i politički azil", naglasio je Dačić i dodao da će razgovori i u buduće biti nastavljeni kako ne bi ugrozili viznu liberalizaciju.

Milerova je naglasila da Nemačka daje azil samo onima koji su politički progonjeni u svojim zemljama, i da, pošto Srbija ne proganja svoje građane, nijedan azilant neće dobiti takvo odobrenje.

Prema njenim rečima, od januara do 15. oktobra Nemačkoj je upućeno 150 zahteva za azil iz Srbije, a 260 iz Makedonije, što je, kako je ocenila, "dramatičan" porast u odnosu na celu 2009. kada je azil tražilo 50 građana Srbije i sami jedan iz Makedije.

Gošća iz Bavarske je podsetila da je Svetska organizacija za migracije prošlog avgusta ukinula start paket od 300 evra koji se isplaćivao azilantima za povratak u zemlju iz koje su došli.

Milerova je napomenula da je organizovani autobuski prevoz u grupama najčešći način pokušaja da se prebace azilanti u zemlje zapadne Evrope.

Dačić je upozorio građane Srbije da ne bacaju novac uzalud pokušavajući da zatraže politički azil u Nemačkoj, napominjući da je nekoliko autobusa, koji su iz Makedonije išli u tu zemlju, vraćeno sa granice.

Dačić i Milerova su napomenuli da je na sastanku bilo reči i o borbi protiv organizovanog kriminala, droge i korupcije i podsetili da instituaicionalna saradnja traje već deset godina.

Oni su napomenuli da se radi i na zajedničkoj strategiji u okviru Dunavske strategije koja će prostor podunavlja učiniti bezbednim.

Kroz "i-gejt" sa biometrijskim pasošem bez kontrole

Prvi zamenik premijera i i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je danas da će do graja godine na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" biti instalirana probna elektronska kapija - "i-gejt", kroz koju će prolaziti građani sa biometrijskim pasošima bez kontrole državnih organa

"Naši građani i građani drugih zemalja koji u čipu pasoša imaju otisak prsta prolaziće kroz kapiju tako što će staviti pasoš na odgovarajuće mesto i ostaviti otisak prsta. Ulikoko se otisak prsta poklapa sa onim u pasošu kapija se otvara, a ukoliko ne, građanin se zatvara", objasnio je Dačić.

Ministar je  naglasio da takva tehnološka rešenja u većini zaradnih zemalja još ne postoje i da Srbija pokušava da ide napred sa tehnološkim rešenjima. Ministar je napomenu da je elektronska kapija donacija bavarske firme na osnovu ugovora koji je danas potpisan.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić i Miler: Ne tražite azil uzalud

Izvor: Mondo, 21.Okt.2010

Ministar unutrašnjih poslova Srbije i državna ministarka Bavarske poručili danas u Beogradu građanima da ne traže uzalud politički azil u zemljama Evropske unije. EU trenutno ne razmatra mogućnost da Srbiju skine sa "bele Šengen liste"

Nastavak na Mondo...

Dačić i Milerova za oštrije kontrole granica

Izvor: S media, 21.Okt.2010

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i državna sekretarka Bavarske Emilija Miler saglasili su se danas da je neophodno sprečiti zloupotrebu vizne liberalizacije i najavili oštrije kontrole na granicma Srbije i Nemačke zbog lažnih azilanata...Potrebno je da državni organi zemalja koje su...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.