O platformi za KiM sledeće nadelje

Izvor: RTS, 20.Okt.2012, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O platformi za KiM sledeće nadelje

Tokom naredne sedmice biti održan sastanak državnog vrha na kome bi trebalo da se dogovori platforma za pregovore sa Prištinom, kaže Ivica Dačić. Nisam se rukovao sa Hašimom Tačijem, jer nije bilo predviđeno protokolom, ističe Dačić.

Premijer Ivica Dačić najavio je da će tokom naredne sedmice biti održan sastanak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << državnog vrha u organizaciji Kabineta predsednika Republike Tomislava Nikolića na kome bi trebalo da se dogovori platforma za pregovore sa Prištinom.

Dačić je u Vrbasu rekao da to nije prvi takav sastanak i da će naredne sedmice zapravo biti samo nastavljeni razgovori o pristupu i platformi Srbije u dijalogu koji sledi.

"Izrada platforme je u toku. Na tim sastancima je više puta razgovarano o elementima našeg pristupa u nastavku dijaloga i tu nije reč samo o tome kako vidimo konačno rešenje za Kosovo, već i o drugim stvarima koje treba rešavati, a koje se tiču zaključaka Evropskog saveta iz decembra prošle godine, odnosno potrebe normalizacije odnosa sa Prištinom", naveo je premijer.

Dačić je ponovio i da će razgovori biti nastavljeni u novembru i da će platforma do tada biti uobličena.

Govoreći o početnim pozicijama dve strane, premijer je rekao da je u Briselu naglasio da Srbija nikada neće priznati Kosovo i Metohiju, a da je sa druge strane (kosovski premijer Hašim) Tači rekao da je pitanje statusa za njih rešeno.

"To su naše polazne pozicije, ali normalno je da se razlikuju, inače ne bi bilo potrebe ni da razgovaramo. Siguran sam, međutim, da postoji spremnost Prištine da razgovaramo o svim temema", dodao je Dačić.

"Nije bilo rukovanja"

Dačić je napomenuo da se nije rukovao sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, jer je protokolom bilo predviđeno da ne bude ni ritualnog rukovanja, ni državnih simbola.

Premijer je najavio da će danas biti objavljena fotografija sa tog susreta, za šta je dao odobrenje EU.

Prema njegovim rečima prvobitno je bilo planirano da sastanak bude održan izvan očiju javnosti, ali da je on to odbio i istakao da će svi sastanci ubuduće biti javni.

"Ali, nema ritualnog rukovanja, niti državnih simbola. Normalno je da postoji normalna komunikacija i u daljem toku sastanka je takva i bila", rekao je Dačić.

Istorijsko rukovanje će biti na kraju, ako do toga dođe", dodao je premijer.

Prema njegovim rečima, Srbija je napravila strateški i taktički dobar potez učešćem na trojnom sastanku u Briselu, jer se bez EU ne može boriti za Kosovo.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

O platformi za KiM sledeće nedelje

Izvor: RTS, 20.Okt.2012

Tokom naredne sedmice biće održan sastanak državnog vrha na kome bi trebalo da se dogovori platforma za pregovore sa Prištinom, kaže Ivica Dačić. Nije bilo istorijskog rukovanja sa Hašimom Tačijem, ističe Dačić...Premijer Ivica Dačić najavio je da će se tokom naredne sedmice održati...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.