Krah svetskog vicešampiona

Izvor: Politika, 13.Dec.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krah svetskog vicešampiona

Rukometašice Srbije se vraćaju kući već posle prve faze Evropskog prvenstva sa sva tri poraza. – Bošković: Zašto bih podneo ostavku?

Na šampionat su došle kao vicešampioni sveta i četvrte u Evropi, a kući se vraćaju već posle prve faze sa tri poraza u isto toliko utakmica. Rukometašice Srbije su na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj i Mađarskoj zauzele petnaesto mesto što je naš najgori >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << plasman na šampionatima Starog kontinenta ikada. Ukoliko je poraz od aktuelnog šampiona Crne Gore donekle bio očekivan, protiv Francuske i Slovačke su pretrpele pravi debakl. Na utakmici sa Francuskinjama Srpkinje su postavile negativan rekord evropskih šampionata sa samo tri postignuta gola za poluvreme, a protiv autsajdera Slovačke su prokockale prednost od sedam golova uz pet neiskorišćenih sedmeraca.

-Jedna velika katastrofa za nas, za ovu generaciju. Mene je sramota. Nemam pravo da kažem ni da me je sramota posle svega ovoga, jer ne potcenjujem Slovačku, ali trenutno su i one bolje od nas. Moramo da se zapitamo zašto smo uopšte došli ovde, zašto smo izdvojili svoje vreme? Mnogo sam razočarana i ako se ovako nastavi ja nemam snage da nastavim sa ovim sigurno. Ne slažem se da je selektor kriv za poraz. Ovo je poraz svih nas. Trenirale smo godinu dana i ne smemo da sebi dozvolimo da prokockamo prednost od sedam golova – izjavila je pivot Dragana Cvijić.

Slovačkoj je ovo bilo tek drugo učešće na evropskim prvenstvima posle raspada Čehoslovačke i prva pobeda. Ovo će im biti i prvi plasman u drugi krug. Davne 1994. godine su izborile remi protiv Mađarske i to im je do sada bio najveći uspeh.

-Sasvim je svejedno da li smo petnaeste ili šesnaeste, ovo je verovatno najteži dan u našim karijerama. Nije bitno ko je šutnuo penal. Šutnula, promašila, neka bude moja odgovornost. Lako je tražiti krivca za ovaj poraz. Loše smo šutirali, previše smo imali promašenih lopti, šuteva, sedmeraca... U drugom poluvremenu nas je stigao umor i nismo imale snage – rekla je kapiten Andrea Lekić.

Srbija je kao samostalna država učestvovala na pet šampionata Evrope i još uvek nema pobedu van naše zemlje. Na šampionatima u Švedskoj (2006), Makedoniji (2008), Danskoj i Norveškoj (2010) i Hrvatskoj i Mađarskoj (2014) pretrpela je dvanaest poraza na isto toliko utakmica, a zauzimala je 14, 13, 14 i 15. mesto. Jedine pobede je ostvarila pre dve godine u Srbiji kada je prvenstvo završila na četvrtoj poziciji sa četiri pobede, tri poraza i jednim remijem.

-Zašto bih podneo ostavku? Naš cilj su Olimpijske igre u Riju. Ostaje nam da žalimo što nismo u Zagrebu. Čestitam devojkama na velikom požrtvovanju i moramo sa ovog prvenstva da izvučemo pouke da na sledećem budemo bolji – izjavio je selektor Saša Bošković  i dodao da preuzima odgovornost za neuspeh.

-Iz utakmice u utakmicu smo imali dodatnih problema sa povredama. Ostali smo i bez Marije Lojpur i Sanje Damnjanović. Biljana Bandelier je imala u meču sa Francuskom manji potres mozga. Neverovatno je šta nam se dešava. Utakmica sa Slovačkom je pokazala da možemo da igramo 30 minuta kvalitetno, a u drugom poluvremenu nismo bili rukometno spremni da odigramo. Ne zameram devojkama ništa, ni za jedan sekund. One su bile dobre, bez obzira na promašene zicere i penale. Nemojte da krivite nijednu devojku. Ja preuzimam odgovornost.

K. I.

objavljeno: 14.12.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija posle trećeg poraza ide kući

Izvor: OkRadio.rs, 14.Dec.2014, 10:59

Reprezentacija Srbije eliminisana je sa Evropskog prvensta u Hrvatskoj i Mađarskoj, pošto je doživela i treći poraz u Osijeku i isto toliko mečeva. Od izabranica Saše Boškovića bolje su bile Slovakinje 23:21 (11:6), koje su tako stigle do prve pobede i ujedno plasamana u narednu rundu takmičenja. Viceprvakinje...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.