Južni Sudan: Kir hoće razgovore

Izvor: B92, 23.Dec.2013, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južni Sudan: Kir hoće razgovore

Vašington -- Predsednik Južnog Sudana Salva Kir obavezao se da započne razgovore sa bivšim potpredsednikom zemlje i pobunjeničkim liderom Rikom Mašarom o okončanju sukoba.

"Predsednik Kir obavezao se na spremnost za početak razgovora sa Rikom Mašarom radi završetka krize bez preduslova kad god to druga strana bude htela", izjavio je američki sprecijalni izaslanik za Južni Sudan Donald But.

Mašar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ranije britanskoj novinskoj agenciji rekao da je spreman za dijalog, ali da Kir mora prvo da oslobodi njegove političke saveznike.

Sukobi u Južnom Sudanu, koji je postao nezavisna država 2011, izazvani su etničkim protivrečnostima i političkim suparništvom Kira i Mašara, koji je stao na čelo pobunjenika.

Situacija se zaoštrila sredinom decembra, kada je garda predsednika - koji pripada etničkoj grupi Dinka, pokušala da razoruža vojnike koji su iz etničke grupe Nuera, kao i Mašar.

Vlada je navela da je sprečen državni prevrat, a 17. decembra saopštila da je uhapšeno 10 uticajnih osoba, od kojih je osam nekadašnjih ministara, i da je Mašar u bekstvu.

Mašar je smenjen u julu, a izrazio je nameru da se kandiduje na predsedničkim izborima 2015, od kada ne prestaje politička kriza izazvana ostavkom vlade, koju je inicirao Kir.

Za šest dana oružanih sukoba izmedju Kirovih i Mašarovih pristalica samo u glavnom gradu Džubi ubijeno je najmanje 500 ljudi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Južni Sudan, vlast pristala na pregovore

Izvor: RTS, 23.Dec.2013

Predsednik Južnog Sudana Salva Kir obavezao se da započne pregovore sa bivšim liderom pobunjenika Rijekom Mačarom, rekao američki izaslanik Donald But. Vođa pobunjenika Rijek Mačar ranije rekao da je spreman za dijalog, ali da Kir prvo mora da oslobodi njegove političke saveznike. ..Američki...

Nastavak na RTS...

Nema pobednika u Južnom Sudanu

Izvor: Deutsche Welle, 24.Dec.2013, 15:01

Borba za moć u Južnom Sudanu se nastavlja. Predsednik Kir bi ipak trebalo da započne razgovore sa rivalom Mašarom, svojim nekadašnjim zamenikom, kojeg optužuje za pokušaj državnog udara.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.