Južni Sudan, vlast pristala na pregovore

Izvor: RTS, 23.Dec.2013, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južni Sudan, vlast pristala na pregovore

Predsednik Južnog Sudana Salva Kir obavezao se da započne pregovore sa bivšim liderom pobunjenika Rijekom Mačarom, rekao američki izaslanik Donald But. Vođa pobunjenika Rijek Mačar ranije rekao da je spreman za dijalog, ali da Kir prvo mora da oslobodi njegove političke saveznike.

Američki izaslanik za Južni Sudan Donald But rekao je da se predsednik te zemlje Salva Kir obavezao da započne pregovore sa bivšim potpredsednikom i liderom pobunjenika Rijekom Mačarom o >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << okončanju sukoba, prenosi Rojters.

"Predsednik Kir mi se obavezao da započne razgovore sa Rijekom Mačarom o okončanju krize, bez uslovljavanja i kad god druga stana to bude htela", rekao je But.

Vođa pobunjenika Rijek Mačar je ranije rekao za Rojters da je spreman za dijalog, ali da Kir prvo mora da oslobodi njegove političke saveznike.

Prethodno je vlada u Džubi najavila da će pokrenuti veliku vojnu ofanzivu kako bi povratila dva strateška grada koja su dospela u ruke pobunjenika.

Nakon toga je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun situaciju u Južnom Sudanu ocenio kao "rastuće urgentnu" i saopštio da će preporučiti Savetu bezbednosti povećanje broja pripadnika mirovnih snaga u toj zemlji.

"Poslaću pismo Savetu bezbednosti sa mojim preporukama za jačanje zaštite kapaciteta Misije UN, sa dodatnim trupama, policijom i logističkim sredstvima", rekao je Ban Kimun, a prenela agencija Rojters.

Generalni sekretar UN nije rekao koliko će novih trupa i policija zatražiti, već je naveo da će pred kraj dana uputiti preporuku SB UN koji mora da odobri svako povećanje broja mirovnjaka, prenosi AP.

Kako navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane diplomate SB UN, očekuje se da će Ban Kimun zatražiti da se broj mirovnjaka u Južnom Sudanu poveća sa 6.800 na 11.800. Savet će, dodaju isti izvori, verovatno u utorak usvojiti rezoluciju koja će odobriti tu meru.

Očekuje se takođe da će Ban Kimun preporučiti povećanje broja pripadnika policijskih snaga UN sa 700 na skoro 1.000.

Ban Kimun je naveo da je na desetine hiljada ljudi raseljeno, od kojih je oko 45.000 zatražilo zaštitu u bazama misije UN u toj zemlji (UNMISS) koja broji 7.000 pripadnika mirovnih snaga i međunarodne policije i više od 2.000 civila, lokalni i stranih.

Istovremeno, Pentagon je saopštio da je američka vojska premestila avione i druge svoje snage u toj zemlji tokom priprema za dalju evakuaciju Amerikanaca iz Južnog Sudana, prenosi AFP.

Tridesetak Amerikanaca ostalo je Američkoj ambasadi u Džubi, odakle je veći deo osoblja već otišao. Stotinu njih evakuisano je u nedelju. Prethodni pokušaj je otkazan, jer se američki avion našao na udaru vatre sa zemlje, kada je ranjeno četiri američka vojnika.

Nepune tri godine od sticanja nezavisnosti, politička kriza u Južnom Sudanu oživela je stare etničke podele u toj zemlji bogatoj naftom, koje bi, kako mnogi strahuju, mogle da prerastu u građanski rat.

Nasilje je izbilo prošle nedelje, pošto lideri vladajućeg Sudanskog narodnog oslobodilačkog pokreta nisu uspeli da smire tenzije u partiji. 

Predsednik Silva Kir Majardit optužio je bivšeg potpredsednika Rijeka Mačara, kojeg je razrešio dužnosti u julu zajedno sa celim kabinetom, da je pokušao da izvede državni udar, što on poriče.

Sukobi imaju i etničku i političku dimenziju, pošto se trupe lojalne predsedniku Kiru iz plemena Dinka bore protiv Mačara koji je iz etničke grupe Nuer, navodi AFP.

Vlada je odbila zahtev Mačara da oslobodi njegove pritvorene političke saveznike koji se u zatvoru nalaze posle "sprečenog puča". 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Južni Sudan: Vojska preuzela Bor

Izvor: B92, 24.Dec.2013, 20:02

Džuba -- Predsednik Južnog Sudana Salva Kir kaže je da je vojska preuzela ponovo kontrolu nad gradom Borom, ključnim gradom koji su prošle sedmice zauzeli pobunjenici..."Snage lojalne vladi zauzele su Bor i sada čiste grad od snaga koje su tamo ostale", rekao je Kir, prenosi Rojters...AFP navodi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.