Cvetković i Đelić najavili akcioni plan Vlade za EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Nov.2010, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković i Đelić najavili akcioni plan Vlade za EU

BEOGRAD -

Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je danas da će vlada Srbije sačiniti akcioni plan koji će omogućiti da Srbija postigne napredak i u oblastima na koje su u izveštaju Evropske komisije (EK) iznete primedbe.

Cvetković je novinarima u vladi Srbije rekao da je u izveštaju EK konstatovan značajan napredak u različitim oblastima, ali i da postoji niz primedbi na kojima u narednom periodu treba više raditi.

"Sa zadovoljstvom mogu da kažem da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je u izveštaju konstatovan značajan progres u različitim domenima koji smo postigli za poslednjih godinu dana", rekao je Cvetković.

Izveštaj sadrži i niz primedbi - "identifikovanih tačaka", gde je potrebno u narednom periodu raditi više, rekao je premijer i zahvalio i na tom delu, jer smatra da je Srbija dobila mogućnost da sve snage koncentriše na elemente koji zahtevaju dodatne napore.

"U tom kontekstu ćemo napraviti Akcioni plan koji će omogućiti da se pozitivni napredak postigne i u tim oblastima i to u mesecima koji slede. Konačni plan jeste da dobijemo status kandidata do kraja sledeće kalendarske godine", rekao je Cvetković.

On je istakao da je "izveštaj EK pozitivan sa skretanjem pažnje na izvesne negativne elemente" i da daje vlastima Srbije impuls da rade na svemu što je evidentirano kao loše i gde treba dodatno raditi.

Povodom problema u vezi sa transportom robe koja je carinjena na Kosovu, Cvetković je rekao da treba naći rešenje u duhu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, koji je Cvetkoviću uručio Godišnji izveštaj EK o napretku Srbije u evropskoj integraciji, rekao je da je konstatovan veliki napredak u odnosima Srbije i EU, ali i da je izveštaj pred srpske vlasti postavio niz izazova na kojima treba dodatno raditi.

"Mnogo je napretka postignuto u odnosima EU i Srbije... Pozitivan razvoj događaja je dozvolio Savetu ministara da zatraži od Komisije da počne da priprema mišljenje o budućem članstvu Srbije u EU", rekao je Dežer.

"Sada imamo plan i naš cilj je jasan", poručio je Dežer.

Potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić kazao je da će akcioni plan vlade Srbije biti usvojen do posete evropskog komesara za proširenje Štefana Filea Beogradu, 24. novembra, kada će Beogradu biti uručen upitnik za dobijanje statusa kandidata.

"Akcioni plan prepoznaje izazove i predstavlja reformski program za sledeću godinu, ali pre svega za prvu polovinu 2011. godine", istakao je Đelić.

Kako je objasnio, da bismo dobili pozitivno mišljenje EK moramo završiti veliki reformski posao do juna, kada će Komisija početi da piše konkretno mišljenje povodom Srbije.

"Dobili smo novi randevu sa Evropom zakazan za sledeću godinu, obećavajući randevu za dobijanje statusa kandidata i, po mogućnosti, za početak pregovora za ulazak u EU", rekao je potpredsednik vlade.

"Pred nama je veliki posao da krajem sledeće godine Srbija dobije status kandidata i počne pregovore za ulazak u EU", naveo je Đelić.

Prema njegovim rečima, "uspeh nije zagarantovan", jer zemlje koje su počele proces malo ranije, poput Albanije i Crne Gore, nisu došle do nivoa pregovora sa EU.

Potpredsednik vlade Srbije je takođe čestitao Crnoj Gori dobijanje statusa kandidata.

Dežer: Izveštaj pozitivan, ali napredak neujednačen

Izveštaj Evropske komisije o Srbiji može se u celini smatrati pozitivnim, ali napredak je neujednačen na različitim poljima, zbog čega sada treba preduzeti korake i suočiti se sa problematičnim tačkama, rekao je danas šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer.

Dežer je rekao da je EK jasno uvidela da je u poslednjem periodu između Evropske unije i Srbije došlo do velikog napretka u odnosima, a da izveštaj o napretku treba da ukaže na greške i posluži kao mapa puta u rešavanju spornih pitanja, kako bi se Srbija naredne godine potencijalno približila statusu kandidata.

"Za Srbiju je važno da sagleda celokupan proces i izvuče pouke iz iskustava drugih zemalja. Izveštaj o napretku je prilika i izazov i treba da posluži kao mapa puta", istakao je Dežer.

Dežer je rekao i da se kontekst EU, naročito od usvajanja Lisabonskog sporazuma, promenio, da je Unija postala integrisanja, zbog čega su i uslovi za članstvo postali zahtevniji.

Predstavljajući izveštaj Evropske komisije na konferenciji za novinare u Medija centru, Dežer je istakao i da on veoma precizno ukazuje na specifične probleme i neujednačeni napredak, naročito u oblasti zakonodavstva.

Dežer je o tom pitanju rekao da nezavisnim regulatornim telima treba dodeliti sredstva za funkcionisanje i izabrati najstručnije ljude.

On je istakao i da je vladavina prava ključna oblast ne samo za Srbiju već i za ostale zemlje, Hrvatsku, Albaniju ili čak Island, kao i da ona "uvek predstavlja najveći izazov".

"U oblasti vladavine prava moraju u potpunosti biti ispunjeni najviši standardi", rekao je Dežer.

Evropski zvaničnik rekao je i da se dalji napredak očekuje i kada je reč o pregovorima između Beograda i Prištine, kao i da se pitanje saradnje s Haškim tribunalom mora rešiti.

Dežer je istakao da su na polju regionalne saradnje učinjeni veliki koraci u procesu pomirenja, a da je niz simboličnih gestova EU pozdravila, što je dovelo do bolje političke klime, ali i da treba postići i finalno pomirenje.

Vlada i parlament rešeni da stanu na put korupciji

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić - Dejanović izjavila je danas da su Vlada Srbije i republički parlament rešeni da stanu na put problemu korupcije, koliko je to moguće za vreme četvorogodišnjeg mandata.

Đukić - Dejanović je, u izjavi novinarima u Skupštini, rekla da korupcije u Srbiji ima, i da je bilo i ranije, ali da su najvažniji državni organi odlučni da se izbore sa njom.

Skupština Srbije je, prema njenim rečima, donela set zakona koji za cilj imaju borbu protiv korupcije i time je nadležnim institucijama, između ostalih i Agenciji protiv korupcije, omogućila da efikasno rade svoje posao.

Kalanović: Izveštaj EK realan i objektivan

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović izjavila je danas da je izveštajem Evropske komisije (EK) o Srbiji na realan i objektivan način predstavljeno stanje u Srbiji.

Ona je novinarima u republičkom parlamentu rekla da je zadovoljna izveštajem, jer je njime pohvaljeno ono u čemu je Srbija napravila napredak, a dobronamerno prikazane one oblasti na kojima treba da se radi više.

Taj izveštaj će, prema njenim rečima, podstaći nadležne organe da rade više na oblastima koje su u izveštaju označene kao nedovoljno unapređene.

U godišnjem izveštaju EK o napretku Srbije u procesu evropske integracije, na polju ekonomije, navodi se da je makroekonomska stabilnost zemlje uglavnom očuvana, uprkos globalnoj ekonomskoj krizi, zahvaljujući blagovremenom sprovođenju mera dogovorenih sa Međunarodnim Monetarnim Fondom.

Postoji, kako je predočeno, konsenzus o osnovama tržišne ekonomije, a srednjoročne fiskalne i strukturalne reforme moraju biti sprovedene bez odlaganja, kako bi se poboljšala otpornost privrede.

Sve veća nezaposlenost, međutim, predstavlja razlog za zabrinutost, pre svega kada su u pitanju mladi i najranjivije grupe, konstatuje se u izveštaju EK.

File: Hag i vladavina prava uslovi za EU

Komesar za širenje Evropske unije Štefan File izjavio je da hapšenje preostalih haških begunaca i učvršćenje vladavine prava ostaju prioriteti Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

File je u autorskom tekstu za dnevni list "Blic" rekao da se od srpskih vlasti očekuje da "ulože poslednji napor" i uhapse haške optuženike Ratka Mladića i Gorana Hadžića, jer je to međunarodna obaveza Srbije i važan korak ka pomirenju u zemlji i regionu.

"Nimalo ne sumnjam u posvećenost vlasti ovom cilju", rekao je File o saradnji Srbije sa Tribunalom u Hagu.

Govoreći o drugim obavezama Srbije u evropskim integracijama, File je naveo učvršćenje vladavine prava, reformu pravosuđa, suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, i nezavisnost regulatornih tela.

"Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije treba da se nastavi udvostručenim intenzitetom", ukazao je File i dodao da je za funkcionisanje demokratije važno i nepristrasno i efikasno sudstvo u koje građani veruju.

Kao važna on je naveo i rešenja pitanja izbornog zakonodavstva i finansiranja političkih stranaka.

"Takođe, treba razjasniti prava svojine i otkloniti veliku prepreku za investitore", napisao je komesar o zadacima koji su pred Srbijom na putu ka prijemu u EU.

Koštunica: Okrenuti se izgradnji jake Srbije

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DŠ) Vojislav Koštunica ocenio je danas da Srbija, posle izveštaja Evropske komisije, treba da se okrene rešavanju ključnih unutrašnjih pitanja, pre svega pokretanju privrede.

"Neprestana propaganda o ubrzanim evropskim integracijama Srbije sve više treba da prikrije koliko je naša stvarnost doista teška. Danas, posle izveštaja Evropske komisije, na pravom dnevnom redu nije pitanje da li će Srbija postati članica EU, jer se to pitanje u ovoj deceniji neće ni rešavati, pored toga što Srbija možda čak i u dalekoj budućnosti neće ući u EU", naveo je Koštunica.

U izjavi dostavljenoj agenciji Beta, on je dodao da Srbija treba da se od "izmišljenih tema okrene rešavanju pravih problema, a to su pokretanje privrede, zapošljavanje nezaposlenih, zbrinjavanje Kraljevčana kojima su srušene kuće, zaustavljanju nerazumne rasprodaje Telekoma".

"A kada je reč o EU pravi problem je u tome što EU pokušava da nam otme južnu pokrajinu i napravi lažnu državu Kosovo. Nažalost, i vlast i deo opozicije se utrkuju u podgrevanju lažnih nada kako je rešenje svih problema Srbije u izmišljenim ubrzanim evropskim integracijama", naveo je predsednik DŠ.

Koštunica je dodao da je jedino rešenje da Srbija "okrene list i da napusti politiku da EU nema alternativu koja je puna obmana, i ponovo uspostavi realnu državotvornu politiku koja bi jednako vodila računa o nacionalnim i ekonomskim interesima Srbije".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CEFTA SPORAZUM NE FUNKCIONIŠE ZBOG KOSOVA

Izvor: Kurir, 10.Nov.2010

BEOGRAD - Šef delegacije misije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer ukazao je da CEFTA sporazum ne funcioniše u celosti zbog statusa Unmik Kosova u okviru tog sporazuma i da je potrebno ukloniti tu prepreku za slobodan protok robe i usluga u narednom periodu..."Ujedinjene nacije su konstatovale da...

Nastavak na Kurir...

CVETKOVIĆ NAJAVIO AKCIONI PLAN VLADE ZA EU

Izvor: Kurir, 10.Nov.2010

BEOGRAD - Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je da će vlada Srbije sačiniti akcioni plan koji će omogućiti da Srbija postigne napredak i u oblastima na koje su u izveštaju Evropske komisije (EK) iznete primedbe...Cvetković je rekao da je u izveštaju EK konstatovan značajan napredak u različitim...

Nastavak na Kurir...

Izveštaj EK realan i objektivan

Izvor: S media, 10.Nov.2010

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović izjavila je danas da je izveštajem Evropske komisije (EK) o Srbiji na realan i objektivan način predstavljeno stanje u Srbiji...Ona je novinarima u republičkom parlamentu rekla da je zadovoljna izveštajem, jer je njime pohvaljeno ono u...

Nastavak na S media...

Cvetković najavio akcioni plan vlade za EU

Izvor: Glas javnosti, 11.Nov.2010, 06:59

BEOGRAD - Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je da će vlada Srbije sačiniti akcioni plan koji će omogućiti da Srbija postigne napredak i u oblastima na koje su u izveštaju Evropske komisije (EK) iznete primedbe...Akcioni plan do Fileove posete ..Potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.