Zvezda još ima čemu da se nada

Izvor: Politika, 26.Apr.2015, 22:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezda još ima čemu da se nada

Iako su se fudbaleri Partizana radovali kao da su osvojili prvenstvo, ni oni, kao ni Zvezdini, nisu ostvarili svoj cilj u 148. „večitom derbiju

Kraj međusobnog okršaja fudbaleri Partizana su dočekali neuporedivo radosniji od Zvezdinih. Međutim s 0:0 ni jedni, ni drugi nisu ostvarili svoj glavni zadatak.

„Crno-beli” bi pobedom odmakli na osam bodova prednosti u odnosu na Zvezdu, jedinog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << suparnika u borbi za zvanje prvaka, i time bi praktično pokopali sve njene nade da sačuva šampionsku titulu. Teško je da bi posle toga „crveno-beli” stvarno verovali da mogu da ih stignu.

Međutim, Partizan nije pobedio. Nije pobedila ni Crvena zvezda, kojoj tri boda iz 148. „večitog derbija” ne doneli nikakvu bodovnu prednost, ali bi onda zaostajali za svojim rivalom samo dva boda i psihološko preimućstvo bi bilo na njenoj strani. Ali, to, takođe, ne bi značilo da će prva da stigne na cilj.

Ostalo je kako je i bilo, a kako će to da utiče na oba kluba može samo da se nagađa. Smatra se da Partizan ima teži raspored do kraja prvenstva. Čak i da je to tačno opet ništa ne znači. Predviđalo se da će u prva dva kola prolećne sezone da ima lak posao protiv ekipa sa začelja tabele (Voždovac i niški Radnički), ali je s njima igrao samo nerešeno i to na svom stadionu. Dakle, relativno je šta je lako, a šta teško. Jednostavno, nema unapred upisanih bodova.

Opšti je utisak da je Partizan pokazao više u „večitom derbiju”. Neki pokazatelji govore drugačije, na primer, ko je koliko šansi imao i kakve su one bile, ali i to je varljivo. Imala je Zvezda i dva penala na jednom derbiju, pa je, ipak, izgubila, a gotovo bez šanse je pobedila, jer je njen „večiti rival” dao autogol.

Zvezda može da bude zadovoljna što nije pala pred Partizanovim zapanjujuće silovitim tempom od samog početka. Pre rata je BSK imao svojih 15 minuta na početku i na kraju utakmice. „Plava mašina”, kako su ga zvali, nije igrao romantičarski fudbal. On bi uključio sve motore na početku meča da bi stekao prednost, a onda pri kraju da popravi rezultat ili da obezbedi pobedu.

Zvezda je bila na mukama, ali ih je preživela. To je ohrabrujuće za nju. Život teče dalje, a u derbiju nije nit šta dobila, nit šta izgubila. Dakle, još ima čemu da se nada.

Zabrinjavajuće je što nema aduta kad suparnik pripremi iznenađenje. Tako je, pre Partizana, bilo i protiv Napretka. Crvena zvezda je savladala Kruševljane, ali nije imala odgovor kada su gosti, kad je ona izvodila korner, ostavljali trojicu svojih napadača na pola igrališta. „Crveno-beli” su tada morali da se vraćaju da se pričuvaju od tog nepredviđenog viška protivničkih igrača.

Dakle, Zvezda se nije pouzdala u svog igrača više prilikom izvođenja udarca iz ugla u protivničkom šesnaestercu ili oko njega, nego se više plašila od mogućeg protivnapada posle toga.

Jedini gol na utakmici je postigla uprkos tome što je postavka njenih igrača prilikom izvođenja kornera bila drugačija nego što je uvežbavano. Igrači Napretka su se zbunili i Zvezdini su to iskoristili i pobedili s 1:0. Najbolju šansu na utakmici su imali – Kruševljani! Ali nisu je iskoristili.

Teško je očekivati da će neko još da se usudi da tako pokida niti Zvezdine igre kao što je to učinio Partizan. Ali, isto tako „crveno-beli” treba iz toga da izvuku pouku i da imaju spremljenu rezervnu taktiku, ako neko pokuša da ih iznenadi ili im ne ide kako žele.
Pogledaj vesti o: Zvezda - Partizan,   Partizan

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.