Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 24.10.

Izvor: Vostok.rs, 25.Okt.2014, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 24.10.

25.10.2014. -

 Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje)




 

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 24.10.

Nastavljeni napadi na Donjeck  -  U napadima kijevskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << snaga su poginula najmanje 3 čoveka, a 6 je ranjeno u protekla 24 sata u Donbasu, saopšteno je u štabu DNR. Uprkos primirju, kijevske snage opet narušavaju režim prekida vatre, nastavlja sa gađanjem stambenih rejona i objekata infrastrukture DNR i LNR. Prema podacima UN, do 15. oktobra je u konfliktu poginulo više od 3.700 civila, a više od 9.000 je ranjeno.

OEBS pušta prve dronove u Donjeckoj oblasti  -  Specijalna posmatračka misija OEBS je obavila probno lansiranje prvih bespilotnih aparata, koji će pratiti kako se poštuje režim prekida vatre na istoku, saopšteno je u objavljenom izveštaju ove organizacije.

Od petka će, ako to vremenski uslovi dozvole, početi regularni letovi dronova u tri pravca: južno od Donjecka pa do Azovskog mora, na istok do rusko-ukrajinske granice i na zapad.

Ranije su Nemačka i Francuska izjavile da su spremne da daju svoje dronove na raspolaganje misiji OEBS u Ukrajini. Na susretu u Milanu, u prošli petak, njima su se pridružili Italija i RF.

Video vesti za 24.10.

Donjeck uživo - kamera postavljena na zgradi

Snažna eksplozija u Donjecku

Narodna vojska osposobljava helikoptere koji su ranije stavljeni van upotrebe

Deminiranje na prvoj liniji fronta

Dejstvo minobacača Narodne vojske

Kako radi bolnica u blizini aerodroma u Donjecku 

Pripadnici Narodne vojske o borbama u rejonu Smjeloe

Narodna vojska spremna za akciju oslobađanja teritorija

Kijevske snage na aerodromu u Donjecku

Pripadnici bataljona "Sveti Georgije" o situaciji na frontu kod Luganska



Poruka Narodne vojske kijevskim snagama

Zaharčenko: Povratićemo kontrolu nad Kramatorskom, Slavjanskom i Mariupoljem 



Donjeck

Pregled vesti za 23.10.

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 24.10. 

Evropska komisija može da ponudi Ukrajini još samo milijardu dolara  -  Evropska komisija može da ponudi Ukrajini još samo jednu milijardu dolara. Žoze Manuel Barozo je izjavio da takvu sumu mogu da izdvoje veoma brzo da bi Kijev podmirio dug za gas prema Rusiji.

Ali ta sredstva verovatno neće biti dovoljna pa će se od zemalja EU tražiti da se umešaju u situaciju i pomognu Ukrajini da vrati čitav iznos.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je Ukrajini potreban kratkoročni kredit, ali to pitanje još nije rešeno.

Ukrajinski ministar energetike Jurij Prodan je izrazio nadu da će u Briselu 29. oktobra biti postignut kompromis o isporukama ruskog gasa Ukrajini. Ukrajina - iz minuta u minut -

Ukrajina nije tužila Rusiju STO-u  -  Prema podacima Svetske trgovinske organizacije, Ukrajina nije podnela tužbu zbog ruske zabrane za uvoz ukrajinskog voća i povrća. U Ministarstvu ekonomskog razvoja Rusije kažu da je informacija proverena u STO i predstavništvu Rusije u toj organizaciji.

Ranije su u Ministarstvu agrarne politike Ukrajine izjavili da je tužba podneta. Ukrajinski poljoprivrednici će zbog ove zabrane do kraja godine izgubiti 17 miliona dolara, a naredne godine – 62 miliona dolara. Rusija je 22. oktobra zabranila uvoz voća i povrća iz Ukrajine zbog sumnje da se radi o proizvodima iz Evropske unije. Izuzetak je napravljen za Tursku.

OEBS nije primetio kretanje vojne tehnike na rusko-ukrajinskoj granici  -  Posmatrači OEBS-a na rusko-ukrajinskoj granici za čitavo vreme rada na graničnim prelazima „Gukovo“ i „Donjeck“ nisu primetili kretanje vojne tehnike, saopštio je šef misije Pol Pikar.

Prema njegovim rečima, za sve vreme mandata koji je počeo u julu posmatrači su videli da granicu preleću avioni, helikopteri i bespilotne letelice.

Devetnaest posmatrača je tri meseca danonoćno pratilo situaciju na granici. Odlukom rukovodstva OEBS-a ova misija je produžena do 23. novembra.

Zapadni novinari pronašli u Ukrajini „ruske“ tenkove i rakete  -  Novinari Rojtersa su u zoni borbenih dejstava pronašli dva uništena tenka a nezavisni stručnjaci su izjavili da se verovatno radi o ruskim tenkovima.

Oni tvrde da "Rusija nikada nije izvozila te tenkove u Ukrajinu, da ih nije bilo u ukrajinskoj armiji, pa stoga ustanici nisu mogli da ih oduzmu u borbama".

Vojna tehnika je otkrivena pored sela Gorbatenko, 40 km od Donjecka. Pronađene su takođe protivtenkovske rakete „kornet“, 124 vojnička obroka, 50 praznih flaša mineralne vode pakovane u Rusiji.

Putin i Merkel se nadaju da će u Briselu biti postignut dogovor o gasu  -  Vladimir Putin i Angela Merkel su se u telefonskom razgovoru složili da je važno da se u Briselu 29. oktobra Rusija i Ukrajina dogovore o isporukama gasa.

Oni su naglasili da je potrebna deeskalacija situacije u Donbasu, prekid vatre, bezbednost duž linije podele sukobljenih strana, pružanje humanitarne pomoći.

Strane se takođe slažu da je potreban još jedan susret Kontakt grupe za Ukrajinu u najbliže vreme, kao i to da treba aktivizirati zajedničke napore u suzbijanju epidemije ebole.

Ukrajina rizikuje da se nađe između dva „zida“  -  Ukrajina, koja podiže „zid“ na granici sa Rusijom, rizikuje da se nađe između dva „zida“, jer Poljska takođe namerava da pojača odbranu svoje istočne granice, kaže šef međunarodnog komiteta Državne dume RF Aleksej Puškov.

Poljski ministar odbrane Tomaš Semonjak je ranije izjavio da će zemlja imati veću vojsku na istočnoj granici i dodao da je Poljskoj potreban „istočni zid“.

Predsednik Ukrajine Petar Porošenko je izjavio da Kijev podiže na granici sa Rusijom savremeni odbrambeni kompleks, a premijer Arsenij Jacenjuk dao na izgradnju šest meseci.

Nariškin: Izborna kampanja u Ukrajini u ekstremnim uslovima  -  Izborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore u Ukrajini koji su zakazani za 26. oktobar odvija se uz politički pritisak vlasti, duboki društveni raskol i zastrašivanje, izjavio je predsednik Državne dume Rusije Sergej Nariškin.

Raskol u društvu, krvavi građanski rat, humanitarna katastrofa – to su ekstremni uslovi u kojima se odvija izborna kampanja, naglašava Nariškin.

On je istakao da umesto normalne političke konkurencije i nacionalnog dijaloga dolazi do političkog sukoba, vrši se fizičko nasilje nad oponentima, ukidaju se „neposlušni“ mediji.


Moskva će priznati parlamentarne izbore u Ukrajini  -  Rusija će priznati parlamentarne izbore u Ukrajini, izjavio je novinarima šef kabineta predsednika Rusije Sergej Ivanov. On je rekao da izbori u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici mogu uticati na stabilizaciju situacije u Ukrajini.

„DNR i LNR treba da imaju rukovodioce koje su izabrali ljudi koji žive na njihovim teritorijama. Možda će posle toga početi makar nekakav proces krpljenja i stabilizacije situacije u Ukrajini“, rekao je Ivanov.

Rusija će tužiti Francusku zbog Mistrala  -  Rusija će tužiti Francusku u slučaju da ne isporuči Mistrale i tražiti nadoknadu po ugovoru, izjavio je novinarima šef kabineta predsednika Rusije Sergej Ivanov.

„Da li će se ugovor realizovati ili ne, ne odlučuje Moskva, već Pariz. Mi imamo dugogodišnje rusko-francuske odnose i mu ne želimo zbog okolnosti žrtvujemo te dugoročne uzajamne interese“, rekao je Ivanov.

Francuska je u septembru još jednom pripretila Rusiji da će suspendovati isporuku nosača helikoptera tipa Mistral, obrazlažući svoju odluku krizom u Ukrajini.

Moskva poziva Zapad da utiče na Kijev povodom kasetnih bombi  -  Rusija poziva Zapad da utiče na Kijev kako bi prestao sa upotrebom kasetnih bombi protiv civilnog stanovništva na istoku Ukrajine, jer je to ratni zločin, izjavio je zvanični predstavnik MSP RF Aleksandar Lukaševič.

On je, takođe, obratio pažnju na poslednji izveštaj organizacije Human Rights Watch, koji potvrđuje „varvarsku suštinu kaznene operacije, koju vode kijevske vlasti“.

Diplomata je, takođe, istakao da se Moskva nada da će parlamentarni izbori doneti Ukrajini stabilnost, ako se održe u skladu sa demokratskim principima.

Moskva razvija odnose sa APR ne na štetu odnosa sa EU, već paralelno  -  Moskva širi saradnju sa azijsko-pacifičkim regionom (APR) ne umesto razvoja odnosa sa Evropom, već paralelno i nada se obnovi tempa saradnje sa EU, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Prema njegovim rečima, kada su evropski i američki partneri RF, zajedno sa Australijom i Novim Zelandom, odlučili da uvedu jednostrane protivpravne mere ekonomske prinude, Moskva je nastavila da još intenzivnije radi na istočnom pravcu. On je istakao da je saradnja sa APR jedan od spoljnopolitičkih prioriteta RF.

Ukoliko se Evropa odrekne ruske nafte, zatvorile bi se mnoge rafinerije  -  Alternativa ruskoj nafti u Evropi bi mogao da bude uvoz sa Bliskog istoka, ali bi evropski potrošači zbog logistike morali godišnje da plate $2,8 milijardi više.

To bi dovelo do zatvaranja mnogih rafinerija, izjavio je direktor Rosnjefta Igor Sečin.

Govoreći na Evroazijskom forumu „Inovacije i međunarodna integracija“ u Veroni, on je rekao da je iz Rusije u Evropu 2013. godine isporučeno 178 miliona tona nafte, a to je skoro 38% celokupnog evropskog uvoza, a dizela oko 38 miliona tona (86% celokupnog evropskog uvoza).

Majdan nije opravdao nade Ukrajinaca  -  Osam meseci posle događaja na Majdanu, Ukrajinci i dalje očekuju plodove revolucije, piše analitičar agencije Rojters. U razgovoru sa novinarima, neki učesnici februarskih protesta su izjavili da, ako Kijev ne sprovede fundamentalne reforme, zemlju očekuje još jedan Majdan.

Jedan od demonstranta, koji je učestvovao na protestima na Majdanu, se u razgovoru sa agencijom požalio na procvat korupcije u Ukrajini. Prema njegovim rečima, državni udar je „promenio lice vlasti, ali ne i sam sistem“.

U intervjuu Rojtersu, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je, takođe, priznao da su mnogobrojni zahtevi Majdana ostali neispunjeni.

FMS nema informacije o ruskom državljanstvu Janukoviča  -  Federalna migraciona služba RF nema nikakvih informacija o tome da je bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, navodno, dobio rusko državljanstvo.

To je saopštio direktor FMS Konstantin Romodanovski.

Ranije je savetnik šefa MUP-a Ukrajine Anton Geraščenko saopštio da su bivši ukrajinski predsednik i činovnici iz njegovog najbližeg okruženja: bivši premijer Nikolaj Azarov i bivši državni tužilac Ukrajine Viktor Pšonok, navodno, dobili državljanstvo RF. 

Pritisak SAD podstiče RF da se uzda u svoje iskustvo u inovacijama  -  Političko ucenjivanje nekoliko država sa strane Vašingtona podstiče Rusiju da se oslanja na svoje iskustvo i snagu u inovacionoj sferi, izjavio je danas predsednik Državne dume RF Sergej Nariškin.

„Mi vidimo da nekoliko država, pod uticajem SAD, prave prepreke u saradnji sa RF u naprednim inovacionim sferama“, rekao je Nariškin.

„Tako se nameće zaključak da inovacioni razvoj mora biti među prioritetima Rusije, da se zemlja mora oslanjati na svoje iskustvo, kao i svoje prednosti i mogućnosti“, rekao je Nariškin.

Oko 3.000 Ukrajinaca protekle sedmice zatražilo azil u RF  -  Oko 3.000 Ukrajinaca je protekle sedmice zatražilo azil u RF. Ukupan broj ljudi, koji su od početka konflikta zatražili azil iznosi 225.000 građana Ukrajine, saopšteno je u Federalnoj migracionoj službi RF.

Prema podacima službe, do 18. oktobra je više od 193.000 Ukrajinaca već dobilo azil u Rusiji, a takav zahtev je podnelo više od 222.000 ljudi.

Osim toga, više od 105.000 Ukrajinaca je podnelo zahtev za dozvolu o privremenom boravku, a više od 35.000 je izjavilo želju da učestvuje u državnom programu preseljenja sunarodnika.

Lavrov: Predviđanja o kraju ukrajinske krize su uzaludna, najvažniji je mirovni plan  -  Predviđanja o kraju ukrajinske krize su uzaludna, najvažnije je – skoncentrisati se na izvršavanje Minskog dogovora, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na marginama Foruma „Valdaj“ u Sočiju.

Prema njegovim rečima, taj proces ne ide lako, Kijev nastavlja sa upotrebom teške tehnike na istoku zemlje.

Ministar smatra da je krajnje važno da se ne dopusti prekid procesa usaglašavanja linije razgraničenja ustanika i ukrajinske armije.

On je rekao da ga ne interesuje mišljenje Zapada ni po pitanju Krima, ni po drugim unutrašnjim pitanjima RF.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 24.10.[2014-10-25 09:59:02]

 Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje)   Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se...

Putin: Novorusija je istorijski naziv regiona sa centrom u Novorosijsku[2014-10-24 23:06:17]

„Što se tiče mog ličnog odnosa prema Ukrajini kao prema suverenoj državi, nikada nisam sumnjao...

SRS: Zaustavimo ubijanje dr Vojislava Šešelja![2014-10-24 22:48:42]

Pozivamo vas da prisustvujete protestu Srpske radikalne stranke koji će se održati u subotu, 25. oktobra...

Evropska komisija može da ponudi Ukrajini još samo milijardu dolara[2014-10-24 17:19:41]

Evropska komisija može da ponudi Ukrajini još samo jednu milijardu dolara. Žoze Manuel Barozo je izjavio...

Ukrajina nije tužila Rusiju STO-u[2014-10-24 17:16:32]

Prema podacima Svetske trgovinske organizacije, Ukrajina nije podnela tužbu zbog ruske zabrane za uvoz ukrajinskog voća...

OEBS nije primetio kretanje vojne tehnike na rusko-ukrajinskoj granici[2014-10-24 17:14:18]

Posmatrači OEBS-a na rusko-ukrajinskoj granici za čitavo vreme rada na graničnim prelazima „Gukovo“ i „Donjeck“ nisu...

Putin: Odustajanje od svih pravila u međunarodnim odnosima je sasvim izvodljivo[2014-10-24 16:46:42]

Globalna poslovna zajednica podvrgnuta pritisku od strane zapadnih vlada

Sudbinu Banja Luke rešavaće Beograd?[2014-10-24 12:50:20]

Unutrašnja protivrečja u BiH u skorije vreme mogu se zaoštriti, smatraju ruski naučnici koji se bave...

Putin i Merkel se nadaju da će u Briselu biti postignut dogovor o gasu[2014-10-24 12:48:18]

Vladimir Putin i Angela Merkel su se u telefonskom razgovoru složili da je važno da se...

Ukrajina rizikuje da se nađe između dva „zida“[2014-10-24 12:46:17]

Ukrajina, koja podiže „zid“ na granici sa Rusijom, rizikuje da se nađe između dva „zida“, jer...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.