Izvor: Politika, 27.Avg.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbojkaši od danas u Poljskoj

Za ovo Svetsko prvenstvo (30. avgust – 21. septembar) selektor Kolaković tvrdi da je teže od svih dosadašnjih takmičenja. –

Naši najbolji odbojkaši danas se sele u Poljsku, gde će se igrati Svetsko prvenstvo (30. avgust – 21. septembar). Selektor Igor Kolaković je za to takmičenje odredio 14 igrača.

To su – dizači: Nikola Jovović (Fridrikshafen, Nemačka) i Vlado Petković >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (Šahirdar, Iran); pucači: Aleksandar Atanasijević (Peruđa, Italija) i Saša Starović (Latina, Italija); poljari: Nikola Rosić (Lugano, Švajcarska) i Neven Majstorović (Partizan); srednjaci: Dragan Stanković, Marko Podraščanin (Mačerata, Italija) i Lisinac (Berlin, Nemačka); primači: Miloš Nikić (Gubernija, Rusija), Nikola Kovačević (Verona, Italija), Nemanja Petrić (Peruđa), Marko Ivović (Pariz, Francuska) i Uroš Kovačević (Modena, Italija).

Pored njih iz naše zemlje će na šampionatu sveta biti i predsednik Odbojkaškog saveza Srbije i potpredsednik Svetske odbojkaške federacije Aleksandar Boričić u ulozi predsednika Kontrolnog komiteta Svetskog prvenstva u Poljskoj, i međunarodni sudija Goran Gradinski.

– Svetsko prvenstvo je ove godine izuzetno naporno. Ako stignemo do borbe za medalju imaćemo čak 13 utakmica! – rekao je na koktelu u beogradskom hotelu „M”, odakle su odbojkaši otišli u Varšavu selektor Igor Kolaković. – Mi smo se dobro spremili, uglavnom su svi igrači zdravi i odlazimo s velikim ambicijama. Znamo da nas ne svrstavaju u krug favorita, ali mi imamo veliku želju da na ovom Svetskom prvenstvu probamo, kao i na prošlom Evropskom prvenstvu kad nas niko nije uvažavao, da se borimo za medalju. Koliko ćemo u tome uspeti zavisiće i od drugih, a sigurno znam da će igači da daju sve od sebe.

Selektor je odao priznanje igračima koji se nisu našli među 14 koji će biti na Svetskom prvenstvu, ali su bili neophodni reprezentaciji na pripremama. Radili su tako dobro do poslednjeg trenutka da on i dalje računa na njih.

– Svetsko prvenstvo je najveće takmičenje, a samim tim i najteže. Mnogo utakmica u malo dana, – kazao je Aleksandar Atanasijević. – Imali smo dobre pripreme i odlazimo maksimalno spremni. Već prva dva meča protiv Poljske i Argentine odlučivaće o plasmanu. Očekujem da ćemo da uđemo u naredni krug, a posle i među šest najboljih.

Dragan Stanković, kapiten reprezentacije, uoči Svetskog prvenstva podseća:

– Bez obzira o kom takmičenju se radi ambicije su nam uvek iste – da se ekipa nađe u polufinalu i dođe do borbe za medalju. Imali smo u tome kontinuitet što na svetskim prvenstvima, što na evropskim. Sistem takmičenja je takav da treba da prođemo kroz tri grupe da bismo došli u polufinale. Dosta će zavisiti od toga šta ćemo da uradimo u prvom krugu, jer se bodovi prenose. U drugom nas očekuju vrlo jaki protivnici.

Marko Podraščanin je jedan o najiskusnijih u ovoj reprezentaciji:

– Imam utisak da ćemo ovaj put mnogo teže doći do medalje s obzirom na to kakav je sistem takmičenja. S druge strane, možemo da izgubimo i dve utakmice, a da uđemo u polufinale što nam je cilj. Nismo toliko iskusni kao pre četiri godine,, ali smo svi imali dobre sezone u klubovima, imamo mnogo „dužu klupu”, nego na prošlom Svetskom prvenstvu.

U Poljsku naši odbojkaši odlaze kao treći sa prošlog Svetskog prvenstva u Italiji 2010. Prošle godine, na Evropskom prvenstvu u Danskoj, Srbija je, takođe, osvojila bronzanu medalju.

----------------------------------------------

Prekosutra, na fudbalskom stadionu, na otvaranju Poljska – Srbija u 20,15 č

Kontrolni komitet Svetskog prvenstva za odbojkaše, pod predsedništvom Aleksandra Boričića, zasedao je u Katovicama i utvrdio da je sve spremno za početak. Prvu utakmicu odigraće naša reprezentacija s domaćinom Poljskom na Nacionalnom fudbalskom stadionu u Varšavi prekosutra u 20,15 č. Ostale utakmice u grupi Srbija će igrati u Vroclavu protiv Argentine (2. septembar), Australije (4. septembar), Venecuele (6. septembar) i Kameruna (7. septembar). Dalje idu četiri ekipe, a u drugom krugu rivali će im biti iz D grupe (Italija, Iran, SAD, Belgija, Francuska i Portoriko. Učestvuju još: Brazil, Nemačka, Finska, Kuba, Južna Koreja, Tunis (B grupa), Rusija, Kanada, Bugarska, Meksiko, Kina i Egipat (C grupa). U treći krug idu po tri reprezentacije iz svake grupe, a iz novih grupa po dve prvoplasirane ulaze u polufinale.

I. C.

objavljeno: 28.08.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.