60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 1994. godine

Izvor: BalkanRock.com, 24.Sep.2015, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 1994. godine

Jedan od najbitnijih događaja u istoriji rok muzike desio se šestog aprila 1994. Tog dana pronađeno je beživotno telo frontmena Nirvane Kurta Cobaina. Istraga je pokazala da je Cobain, čija je kratka karijera bila jako uspešna i puna kontroverznih dešavanja, izvršio samoubistvo sačmarom. Međutim, do današnjeg dana njegova smrt nije u potpunosti razrešena, te postoje razne spekulacije da je ipak ubijen.

Petnaesto Svetsko prvenstvo u fudbalu održano je u Sjedinjenim >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << Američkim Državama. Prvenstvo je trajalo mesec dana, a utakmice su se igrale u devet gradova širom SAD. U finalu su igrale reprezentacije Brazila i Italije, gde su nakon penala pobedili Brazilci rezultatom 3:2. Još jedan bitan sportski događaj desio se 1994. godine, a pitanju je prerana smrt čuvenog „kišnog čoveka“ Aertona Sene. Trostruki šampion Formule 1 i jedan od najboljih vozača u istoriji poginuo je u Imoli, u toku trke za Veliku nagradu San Marina.

10. Nick Cave And The Bad Seeds – Red Right Hand

Jedna od neizbežnih pesama na koncertima Nicka Cavea i The Bad Seedsa, „Red Right Hand“, objavljena je na njihovom osmom albumu „Let Love In“. Naziv pesme je izvučen iz dela „Izgubljeni raj“ Johna Miltona, i odnosi se na osvetoljubivu božju ruku. Pesma se pojavljivala u mnogima serijama, reklamama i filmovima, a jedno od najpoznatijih je u trilogiji „Vrisak“. Ova stvar se pojavljuje u sva tri dela, u prvom je originalna verzija, u drugom delu filma je remix odradio Dj Spooky, dok je za treći film Cave uradio „Red Right Hand 2“.



9. Korn – Blind

Još jedan maestralan debi album ugledao je svetlost dana 1994. godine, a u pitanju su nu metal pioniri Korn sa istoimenim albumom. Pesma „Blind“ nastala je u vreme benda Sexart, u kome je Jonathan Davis pevao pre nego što je prešao u Korn, a napisao je bubnjar Dennis Shinn. Dodatne intervencije na pesmi su usledile, te je ona dobila oblik koji se našao na albumu. Već dvadesetak godina „Blind“ otvara svaki koncert benda.



8. Nine Inch Nails – Closer

„Closer“, u to vreme najveći hit benda, se pojavila  kao drugi singl sa albuma „The Downward Spiral“. Pesma je zbog refrena često tumačena pogrešno, što je i sam Reznor  u više navrata komentarisao. Isti taj refren je uglavnom bio sečen u verzijama pesme i spota koje su bile predviđene za televiziju, odnosno radio. Bas bubanj je semplovan iz pesme „The Nightclubbing“ Iggyja Popa, ali je naravno jako modifikovan.



7. Massive Attack – Karmacoma

Jedan od najvećih hitova Massive Attacka je upravo stvar „Karmacoma“ sa njihovog drugog albuma „Protection“. To je ujedno i poslednji album na kome je Tricky učestvovao kao član benda. Pored originalne verzija, Karmacoma se pojavljuje u joše dve verzije, kao „Overcome“ na Trickyjevom albumu „Mexinquaye“ i kao „Fake The Aroma“ koja je bez Trickyja. Jedan od mnogih semplova koji se pojavljuju u pesmi je iz opere „Princ Igor“ Aleksandra Borodina.



6. Alice In Chains – No Excuses

Na trećem EPju „Jar Of Flies“ kao glavni singl se pojavila pesma „No Excuses“. Kada je izdata naišla je na dosta pozitivnih kritika, solidno je prošla na listama najboljih pesama, a ujedno  je i postala jedna od najpoznatijih pesama Alice In Chainsa. Ova stvar, kao i ostatak EPja, ima nešto laganiji zvuk u odnosu na ranije radove benda. Tekst pesme je napisao Jerry Cantrell, i ona navodno govori o njegovom odnosu sa frontmenom benda Layneom Staleyem.



5. Oasis – Live Forever

Treći singl sa debi albuma „Definitely Maybe“ doneo je bendu veliku popularnost. To im je bila prva numera koja je uspela da se plasira na listu deset najboljih pesama. „Live Forever” je napisao Noel Gallagher par godina pre nego što je počeo da radi sa Oasis. Kako se pesma pojavila kada je pesimistički nastrojen grandž bio najpopularniji, činilo se da je ova stvar koja je jako optimistična napisana kao direktna prozivka upućena grandž bendovima. Noel Gallagher je ispričao kako je veliki fan Nirvane, ali da ne želi da nekome priča stvari kao što su oni to uradili sa “I Hate Myself And Want To Die”.



4. Jeff Buckley – Grace

Jedini album ovog vanserijski talentovanog muzičara, sina čuvenog Tima Buckleya, sadrži i istoimenu pesmu, „Grace“. Ova stvar se pojavila kao prvi singl sa albuma.  Instrumentalni deo pesme napisao je Gary Lucas, sa kojim je Buckley radio i pesmu „Mojo Pin“, a  po uzoru na njegovu stvar „Rise Up To Be“. Tekst je napisao Buckley, i kako sam kaže: “Govori o tome da se neko ne treba osećati loše povodom sopstvene smrtnosti kada ima pravu ljubav.“



3. Pink Floyd – High Hopes

Poslednji album Pink Floyda na kome je učestvovala trojka Gilmour, Wright i Mason, kao poslednju pesmu ima ovaj veliki singl. Pesmu je napisao Gilmour, i kako je naveo ona govori o njegovom životu pre Floyda, tačnije o napuštanju grada u kome je živeo. Preposlednji i poslednji album u karijeri benda, „Division Bell“ i „The Endless River“, dobili su naziv po stihovima iz ove pesme, u prvoj i poslednjoj strofi.



2. Soundgarden – Black Hole Sun

Na trećem albumu Soundgardena „Superunknown“ nalazi se njihov najveći hit u karijeri „Black Hole Sun“. Pesmu je napisao frontmen benda Chris Cornell, a kako je sam u par navrata izjavio, tekst nema neka dublja značenja, šta više u pitanju je uglavnom igra rečima, ništa dalje od toga. Prošla je odlično na mnogim listama, a na Billboard Mainstream Rock list je bila na prvom mestu čitavih sedam nedelja. Nadrealni spot, u kome se prikazuje komšiluk koji na kraju biva usisan u crnu rupu, režirao je Howard Greenhalgh.



1. Green Day – Basket Case

„Basket Case“ je stvar koju je Billie Joe Armstrong napisao dok je patio od anksioznosti. Kako je sam rekao pisanje pesme je bio jedini način da objasni šta mu u stvari dešava, jer je mislio da ludi. Pesma se pojavila kao treći singl na albumu „Dookie“, nakon „Longview“ i „Welcome To Paradise“. Čuveni spot za ovu stvar snimljen je u mentalnoj ustanovi Agnews Developmental Center, koja je u datom trenutku bila napuštena. U spotu koji je režirao Mark Kohr, ima dosta referenci na film „Let Iznad Kukavičijeg Gnezda“.


Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.