TALIBANI NAJAVILI OSVETU ZA MASAKR

Izvor: Kurir, 12.Mar.2012, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TALIBANI NAJAVILI OSVETU ZA MASAKR

KABUL - Talibani su obećali osvetu protiv "umobolnih američkih divljaka" za masakr tokom vikenda kada je američki vojnik ubio 16 avganistanskih civila, među kojima devetoro dece na kućnom pragu na jugu Avganistana.

KABUL - Talibani su obećali osvetu protiv "umobolnih američkih divljaka" za masakr tokom vikenda kada je američki vojnik ubio 16 avganistanskih civila, među kojima devetoro dece na kućnom pragu na jugu Avganistana.

Avganistanski talibanski >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pobunjenici najavili su da će se "osvetiti okupatoru i divljačkim ubicama za svakog mučenika", objavljeno je na njihovom sajtu, prenela je agencija AFP.

Regovanje talibana usledilo je pošto je ambasada SAD u Kabulu pozvala građane da "preduzmu dodatne mere predostrožnosti zbog rizika od antiameričkih osećanja i protesta narednih dana, naročito u istočnim i južnim (avganistanskim) provincijama".

Abdul Rahum Ajubi poslanik avganistanskog parlamenta iz provincije Kandahar gde se dogodio masakr, izrazio je danas sumnju da je "samo jedan američki vojnik mogao da pokrije teren na površini od dva kilometra i da istovremeno zapali tela ubijenih", navela je agencija AP.

Američki vojnik koji je navodno doživeo nervni slom, napustio je vojnu bazu oko tri sata iza ponoći u provinciji Kandahar i ušao u tri obližnje kuće u selu Alkozaj i pucao na ljude koje je zatekao. Ubio je devetoro dece i tri žene od ukupno16 žrtava i zapalio neka od ubijenih.

"Jedan čovek ne može da ubije toliko ljudi. Mora da je mnogo ljudi bilo uključeno", tvrde ogorčeni meštani koji svedoče kako su se pucnji čuli s više strana. Ni avganistanski predsednik Hamid Karzai nije isključio mogućnost da je, u masakru, učestvovalo više od jednog američkog vojnika.

Američka agencija prenosi izjavu jednog 15-godišnjeg preživelog tinejdžera koji je bio pogođen u nogu koji je predsedniku Karzaiju, preko telefona, potvrdio da su "vojnici provalili u njegovu kuću, probudili njegovu porodicu i počeli da pucaju po njima".

AFP javlja da nemačka kancelarka Angela Merkel stiže danas u nenajavljenu posetu Avganistanu.

Merkel će obići nemačke vojnike u Mazar-i-Šarifu koje je poslednji put posetila u decembru 2010. godine, najavio je portparol nemačke kancelarke.

U saopštenju se navodi da je Merkelova planirala da poseti Kunduz, ali da je morala da odustane od te ideje zbog velikih snežnih padavina u tom delu Avganistana.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Talibani: Osvetićemo se američkim bolesnicima

Izvor: Vesti-online.com, 12.Mar.2012

Talibani su poručili da će se osvetiti za masakr avganistanskih civila, među kojima ima žena i dece, a koji je počinio jedan američki vojnik u južnom delu Avganistana. Obećali su da će udvostručiti napade protiv "divljih američkih mentalnih bolesnika"...U nedelju pre zore, američki vojnik...

Nastavak na Vesti-online.com...

Talibani, krvna osveta

Izvor: RTS, 12.Mar.2012

Pobunjenici u Avganistanu najavili osvetu zbog ubistva 16 civila koje je ubio američki vojnik. U iznenadnu posetu Avganistanu stigla nemačka kancelarka Angela Merkel, koja će obići nemačke vojnike...Pripadnici talibanskog pokreta zakleli su se da će se osvetiti za napade u kojima je jedan američki...

Nastavak na RTS...

Amerikanci se boje osvete talibana

Izvor: Danas, 12.Mar.2012

Talibani u Avganistanu zavetovali su se juče da će se osvetiti za ubistvo 16 avganistanskih civila, među kojima devetoro dece i tri žene u selima u južnoj provinciji Kandahar, koje je u nedelju učinio američki vojnik, navodno u nervnom rastrojstvu. Na svom veb-sajtu, talibani su obećali porodicama...

Nastavak na Danas...

Amerikanci ostaju u Avganistanu

Izvor: Blic, 13.Mar.2012, 02:30

Masakr avganistanskih civila, koje je juče izvršio jedan američki vojnik, neće promeniti planove Sjedinjenih Američkih Država, niti će dovesti do povlačenja američkih trupa, rekao je danas predsednik SAD Barak Obama...Govoreći za jednu televiziju iz Orlanda, Obama je rekao da je brutalno ubistvo...

Nastavak na Blic...

Avganistan: Bes zbog zločina

Izvor: B92, 13.Mar.2012

Pandžavaj/Kandahar -- Dva dana posle pokolja 16 civila na jugu Avganistana - napadi, protesti, pretnje najavljuju osvetu. Talibani prete odrubljivanjem glava "sadističkim" vojnicima...Naoružani napadači izveli su napad na delegaciju avganistanske vlade koja je obilazila jedno od dva sela u oblasti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.