Talibani: Osvetićemo se američkim bolesnicima

Izvor: Vesti-online.com, 12.Mar.2012, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talibani: Osvetićemo se američkim bolesnicima

Talibani su poručili da će se osvetiti za masakr avganistanskih civila, među kojima ima žena i dece, a koji je počinio jedan američki vojnik u južnom delu Avganistana. Obećali su da će udvostručiti napade protiv "divljih američkih mentalnih bolesnika".

U nedelju pre zore, američki vojnik pripadnik međunarodnih snaga NATO-a napustio je bazu u provinciji Kandahar i upao u tri kuće u selima Alkozai i Nadžiban, oko 500 metara od baze i ubio 16 lica, među kojima devetoro >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dece i tri žene, a potom spalio njihova tela.

Američka vojska saopštila je da se vojnik nakon toga vratio u bazu i predao se. Vojnik je pritvoren u Kandaharu, a vojska je preuzela najmanje petoro povređenih.

Talibani će se osvetiti za svaku žrtvu ovog divljačkog masakra, poručili su na svom internet sajtu islamski pobunjenici.

U saopštenju se dodaje da većinu žrtava predstavljaju nevina deca, žene i starci kojima su američki varvari bez milosti oduzeli živote.

"Američki teroristi traže izgovore za onog koji je izvršio ovaj nehumani zločin, navodeći da je mentalno bolestan", dodaju talibani u svom saopštenju i zaključuju da, ukoliko su akteri ovog masakra stvarno mentalni bolesnici onda to ilustruje novi moral američke vojske, jer ona regrutuje u Avganistanu ludake koji bez razmišljanja okreću oružje na nenaoružane Avganistanace.

Talibani pozvali Avganistance da tuku Amerikance

U jednoj kući masakrirano je 11 lica, četiri u drugoj, a jedno u trećoj kući.

"Avganistanska vlada je u više navrata osudila aktivnosti sprovedene pod maskom rata protiv terorizma, a čije su žrtve civili. A kada Avganistanci napadnu američke snage, onda je to ubistvo i neoprostiva akcija", izjavio je avganistanski predsednik Hamid Karzai i zatražio objašnjenje američke vlade.

"Ne mogu da objasnim kakvi motivi stoje iza ovakve neodgovorne akcije ali u svakom slučaju takve akcije ne odobrava Isaf", izjavio je general Adrijan Bredšau, zamenik komandanta Isafa.

Američki predsednik Barak Obama opisao je ovaj čin kao tragičan i užasan i obećao potpunu istragu. Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao je da je šokiran pucnjavom u kojoj je američki vojnik u avganistanskoj provinciji Kandahar ubio 16 civila.

"Želim da kažem da sam šokiran i tužan zbog ovog tragičnog incidenta u provinciji Kandahar, gde je ubijeno više ljudi, uključujući žene i decu", rekao je on, prenosi agencija Itar tas.

Rasmusen je uputio izraze saučešća porodicama i prijateljima ubijenih, kao i vladi i narodu Avganistana. On je dodao da podržava stav generala Džona Alena, glavnokomandujućeg američkih snaga u Avganistanu, koji je najavio "brzu i temeljitu istragu".

"Ostajemo čvrsto opredeljeni za našu misiju, a to je izgradnja snažnog i stabilnog Avganistana, zajedno sa našim avganistanskim partnerima", rekao je Rasmusen

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.