Ruska podmornica iz 1916. nađena na dnu mora u Švedskoj

Izvor: Blic, 28.Jul.2015, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska podmornica iz 1916. nađena na dnu mora u Švedskoj

Olupina mini-podmornice koju su juče otkrili ronioci u švedskim teritorijalnim vodama najverovatnije je ruska podmornica koja je potonula 1916. posle sudara, saopštila je danas švedska vojska.

Švedski brodovi su prošle godine tragali za podmornicom za koju se sumnjalo da je ruska

"Najverovatnije se radi o ruskoj podmornici 'som' koja je potonula posle sudara sa švedskim brodom 1916. godine, za vreme Prvog svetskog rata i pre ruske revolucije", navela je švedska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vojska u saopštenju posle analiziranja snimaka podmornicice koju joj je dostavila specijalna grupa lovaca na blago Oušen Iks Tim (Ocean X Team), koji su pronašli plovilo.

Kako se dodaje, struktura podmornice i njeno ime koje je vidljivo na video snimku potvrđuju tu analizu.

Isti izvor je naveo da bi trebalo napraviti i tehničku analizu da bi se potpuno potvrdilo o kakvoj podmornici je reč, mada je navedeno da se smatra da takva analiza nije neophodna.

Ronioci švedske grupe "Ocean X Team" juče su saopštili da su rusku mini-podmornicu našli na morskom dnu u švedskim teritorijalnim vodama, što je izazvalo pravu medijsku senzaciju i spekulcije da li se radi o misterioznoj podmornici koja se pojavila kod Švedske pre devet meseci.

Švedska je u oktobru prošle godine nedelju dana u Baltičkom moru tragala za podmornicom za koju se sumnjalo da je ruska. Tada su švedske vlasti objavile da je u švedske teritorijalne vode ušla podmornica manje veličine, ali nisu mogle da utvrde iz koje je zemlje. Rusija je demantovala sve tvrdnje da se radi o njenoj podmonici.

Jedan od ronilaca Piter Linberg rekao je juče da ne veruju da ovaj nalaz ima veze s tom prošlogodišnjom potragom. Dnevni list Dagens Niheter naveo je danas da je otkrivena podmornica sagrađena 1904. u Vladivostoku i da je bila je deo ruske flote u Baltičkom moru 1915. gdine. Mesto gde se nalazi bilo je poznato od jula 2014. godine, navodi list.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruska podmornica iz 1916. pronađena u moru u Švedskoj

Izvor: Radio 021, 28.Jul.2015

Olupina mini-podmornice koju su juče otkrili ronioci u švedskim teritorijalnim vodama najverovatnije je ruska podmornica koja je potonula 1916. posle sudara, saopštila je danas švedska vojska..."Najverovatnije se radi o ruskoj podmornici 'som' koja je potonula posle sudara sa švedskim brodom 1916....

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.