Premijer Grčke: Ne kreditorima ne znači odlazak iz zone evra

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Jul.2015, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer Grčke: Ne kreditorima ne znači odlazak iz zone evra

Premijer Grčke Aleksis Cipras rekao je danas u proglasu koji su prenele TV-stanice da, bez obzira na ishod nedeljnog referenduma o sporazumu s poveriocima, nije ugrožen ostanak Grčke u zoni evra i istakao da on lično garantuje za sigurnost uloga u bankama.

Grčki mediji tumače da je Ciprasov ton ukazao da on neće odustati od referenduma, iako se nagađalo da bi mogao opozvati tu odluku, a kategorično je tvrdio >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da "Ne" na referendumu "ne otvara pitanje izlaska iz zone evra".

Atinski Radio Skai javlja da je Cipras u proglasu "oštro napao kreditore (grčke države), ali je rekao i da će s njima sesti za pregovarački sto već u ponedeljak (6. jula) pošto Grčka izglasa 'Ne' ".

Probleme zbog kojih su grčke banke ove nedelje zatvorene, a podizanje novca iz bankomata ograničeno za domaće građane, Cipras je objasnio "gušećim ucenjivačkim pritiskom partnera" - EU i MMF, ali je rekao da uprkos tome "on lično garantuje za penzije i uloge u bankama".

"Lično se obavezujem da ću učiniti sve što je u mojoj moći da ove teškoće budu privremene. 'Ne' na referendumu značiće bolju pregovaračku poziciju Grčke", rekao je Cipras i procenio da će se njegova zemlja postepeno vratiti na međunarodno finansijsko tržište.

Onima koji su za prihvatanje sporazma s poveriocima na referendumu, Cipras je poručio da ne slušaju "sirene propasti koje vas ucenjuju da prihvatite sve i da postanete isto što i one - suodgovorni za Memorandum (mere oštre štednje)".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Grčka: Gubici u turizmu i trgovini, redovi pred bankama

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Jul.2015, 08:53

Grčki mediji jutros kao "dramatične" opisuju posledice po privredu zatvaranja banaka i ograničenja raspolaganja novcem, uvedenog u ponedeljak da bi se zaustavilo masovno povlačenje uloga u strahu od bankrota države...Udruženje turističkih preduzeća Grčke je saopštilo da njegovim članicama...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.