Počela razmena zarobljenika u istočnoj Ukrajini

Izvor: RTS, 21.Feb.2015, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela razmena zarobljenika u istočnoj Ukrajini

Razmena zarobljenika proruskih aktivista i ukrajinske vlade počela je u istočnoj Ukrajini. Nastavljeno kršenje primirja kod Marijupolja.
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da razmena uključuje oslobađanje i 140 ukrajinskih vojnika koje su u zarobljeništvu držali pobunjenici.

Porošenko je na svom Tviter nalogu napisao da ga je Služba nacionalne bezbednosti obavestila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je proces razmene zarobljenika počeo.
"U dogledno vreme, 140 naših heroja biće slobodno", napisao je ukrajinski predsednik, ne iznoseći više detalja.
Jedan pobunjenički zvaničnik rekao je novinaru agencije AP, koji je bio očevidac razmene u regionu Luganska u istočnoj Ukrajini, da će biti razmenjeno 139 ukrajinskih vojnika za 52 pobunjenika.
Po mirovnom sporazumu, potpisanom prošle sedmice u Minsku, predviđa se razmena svih zarobljenika u konfliktu koji traje od aprila prošle godine.
Nije poznato koliko ih je na obe strane, mada su iz Donjecka naveli da Ukrajina drži oko 580 njihovih boraca.
Nastavljeni sukobi kod Marijupolja
Istovremeno, ukrajinska vojska i proruski aktivisti nastavili su da se međusobno optužuju za kršenje primirja, koje je stupilo na snagu u nedelju.
Portparol ukrajinskih bezbednosnih snaga, pukovnik Andrij Lisenko rekao je da je jedan vojnik poginuo, a 40 je ranjeno u napadima tokom prethodnog dana. Rekao je da je bilo 10 minobacačkih napada na ukrajinske snage u selu Širokinu, na obodima strateškog lučkog grada Marijupolja.
Lisenko je dodao da su pobunjenici nastavili da pomeraju opremu prema gradu Marijupolju.
Agencija AP piše da i dalje ima bojazni da pobunjenici žele da osvoje taj grad, čime bi stvorili kopneni koridor između Rusije i poluostrva Krim, koje je Moskva anektirala prošle godine.
S druge strane, pobunjenici tvrde da su ukrajinske snage tokom noći izvele 15 artiljerijskih napada, između ostalog i na delove Donjecka, najvećeg grada na istoku Ukrajine koji oni kontrolišu.
Po mirovnom sporazumu koji su potpisali lideri Ukrajine i Rusije, uz posredovanje Nemačke i Francuske, oružanje je trebalo da utihne u nedelju, a u utorak je trebalo da počne povlačenje teškog naoružanja s linije fronta. Međunarodni posmatrači navode da još nema znakova toga.
Ruski i ukrajinski vojni zvaničnici koji nadgledaju mirovni proces saopštili su juče da su ukrajinska vlada i pobunjenici usaglasili plan za povlačenje naroužanja.
Izaslanica OEBS Hajdi Taljavini, koja je vodila razgovore sa Rusijom i Ukrajinom, u kojima su učestvovale i vođe pobunjenika, zadržala je oprezni optimizam. "Ne postoji nijedan dan u ukrajinskom konfliktu koji nam može doneti uverenje šta donosi sledeći", rekla je Taljavini.
U ratu u istočnoj Ukrajini od aprila prošle godine je poginulo više od 5.600 ljudi, dok je više od milion raseljeno, saopštile su nedavno UN.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela razmena zarobljenika kod Luganska

Izvor: Studio B, 21.Feb.2015

Predstavnici Kijeva i proruskih snaga su u subotu razmenjivali zarobljenike na jednoj lokaciji linije fronta 20 kilometara zapadno od Luganska, čime je započeo ovaj proces predviđen prošlonedeljnim mirovnim sporazumom iz Minska...Prema saopštenju predstavnika proruskih snaga, razmenjeno je 139 ukrajinskih...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.