Pobuna u meksičkom zatvoru, 49 mrtvih

Izvor: RTS, 12.Feb.2016, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobuna u meksičkom zatvoru, 49 mrtvih

U zatvorskoj pobuni u Montereju poginulo je 49, a povređeno 12 osoba, saopštile su meksičke vlasti.
Sukobi u pretrpanom zatvoru Topo Čiko trajali su između 30 i 40 minuta, a izbili su posle svađe pripadnika bande Setas, rekao je guverner meksičke države Novi Leon Haime Rodriges.

"Koristili su hladno oružje, palice i štangle", naveo je Rodriges.
Tokom nereda izbio je požar, a rođaci >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << osuđenika okupljeni ispred zatvora su šutirali kapiju tražeći da budu pušteni unutra.
Incident se dogodio dan uoči posete pape Meksiku. Papa Franja bi trebalo da, tokom svog petodnevnog boravka u zemlji, obiđe i zatvor nedaleko od granice sa SAD.
U zatvoru Topo Čiko, najstarijem na severoistoku Meksika, smešteno je 3.800 zatvorenika, dvostruko više od predviđenih kapaciteta.
Nacionalna komisija za ljudska prava Meksika izvestila je 2013. da je zatvorski sistem u zemlji zahvaćen nasiljem i da nije retkost da, zbog korupcije i nedostatka sredstava, zatvore kontrolišu zatvorenici.
Meksička vlada je, nakon što je u julu prošle godine iz strogo čuvanog zatvora "Altiplano" pobegao narko-bos Hoakin Gusman, zvani El Čapo, najavila reformu zatvorskog sistema.
Gusmanu, koji je u međuvremenu ponovo uhapšen, je to bio drugi put da pobegne iz zatvora, pošto su ga 2001. godine na slobodu izneli u korpi za prljav veš.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.