Izvor: Telegraf.rs, 23.Jun.2017, 07:03 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Ovog začina je sve manje: Cena mu je sa 30 evra po kilogramu, skočila na 500
Cena prirodnog sladoleda od vanile proteklih godina porasla je širom sveta i male su nade da će se smanjiti, rekao je Bernd Hakman, vlasnik kompanije "Aust&Hachmann" koja tržište snabdeva vanilom.
Cene su na nekim mestima povećane 16 puta, skočivši od prosečno 30 evra po kilogramu na oko 500 evra.
"Aust&Hachmann", osnovan 1881. u Hamburgu, specijalizovao se za sve vrste vanile i na godinu prodaje oko 300 tona tog sastojka.
- Proizvodnja vanile u dubokoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << je krizi - rekao je Hakman čija je kompanija jedna od najpoznatijih snabdevača.
Burbon vanilu na primer, koja potiče s Madagaskara, ostrva Reunion ili Komora, gotovo je nemoguće naći, naglasio je, a prenosi jutarnji.hr.
- Trenutno je uopšte ne možemo ponuditi - rekao je Hakman. Umesto toga prodaje se tahićanska vanila, koja ima blagu aromu i potiče s Papue Nove Gvineje.
Dok se proizvodnja prirodne vanile smanjila najviše zahvaljujući niskim cenama na Madagaskaru, potražnja među potrošačima za prirodnim sastojcima je porasla.
Aroma vanile dobija se iz fermentisane mahune vanile, koja je posebna vrsta orhideje i budući da treba tri do četiri godine da se uspostavi plantaža vanile zasad nema načina da se situacija poboljša.
(Telegraf.rs)
Ovaj začin svi OBOŽAVAMO, a sve ga je MANJE: Cena mu je sa 30 evra po kilogramu, skočila na 500!
Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jun.2017
Cene su na nekim mestima povećane 16 puta..Cena prirodnog sladoleda od vanile proteklih godina porasla je širom sveta i male su nade da će se smanjiti, rekao je Bernd Hakman, vlasnik kompanije “Aust&Hachmann” koja tržište snabdeva vanilom..., skočivši od prosečno 30 eura po kilogramu...