OEBS: Uslovi za kampanju bili na strani pobednika

Izvor: Blic, 05.Mar.2012, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS: Uslovi za kampanju bili na strani pobednika

Posmatrači OEBS ocenili su danas u Moskvi da su izbori za predsednika Rusije rezultirali jasnom pobedom premijera Vladimira Putina apsolutnom većinom glasova, ali da su praćeni proceduralnim nepravilnostima, kao i da su uslovi za kampanju bili na strani pobednika.

"Poenta izbora je da rezultat bude neizvestan. To nije bio slučaj u Rusiji. Nije bilo stvarne konkurencije, a zloupotreba vladinih resursa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osigurala je da nesumnjivi pobednik bude poznat unapred", rekao je šef delegacije Parlamentarne skupštine OEBS Tonino Picula.

Šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Tini Koks naglasio je da su izbori bili bolje organizovani i bolje nadgledani nego pre, kao i da su strukturna poboljšanja izbornih propisa predložena parlamentu, ali još nisu usvojena.

"Ovi izbori dali su jasnog pobednika sa apsolutnom većinom, bez drugog kruga glasanja. Medjutim, izbor glasača bio je ograničen, a izborna konkurencija nepravična. Zbog pojačane svesti gradjana i uključivanja u izbore, oni su bili življi, bolje organizovani i nadgledani", rekao je Koks.

Šef izborne posmatračke misije OEBS Hajdi Taljavini ocenila je da "iako su vlasti učinile izvestan napor da poboljšaju transparentnost izbora, ostalo je rasprostranjeno nepoverenje u integritet izbornog procesa".

"Kao prvi korak, sve tvrdnje o izbornim prekršajima moraju se temeljno ispitati", kazala je Taljavini, reagujući na podatke OEBS da je na trećini biračkih mesta bilo nepravilnosti.

Putin je pobedio sa oko 64 odsto osvojenih glasova birača, a drugoplasirani je lider Komunističke partije Genadij Zjuganov sa 17 odsto, koji se juče požalio novinarima po zatvaranju birališta da su izbori bili nelegitimni i nepošteni, jer "pobednik izbora tokom kampanje nije učestvovao u javnim debatama sa ostalim kandidatima".

Posmatrači OEBS sastali su se i razgovarali tokom prošlog meseca sa svim predsedničkim kandidatima, osim sa Putinom, koji im je poručio da je zauzet državnim poslovima i da nema vremena za sastanak.

Povezane vesti: Joška Broz posmatrač u Rusiji: Izbori bili pošteni Putin prihvatio opozicione posmatrače Hilari Klinton: Izbori u Rusiji bili su namešteni
Pogledaj vesti o: Moskva,   Vladimir Putin

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OEBS: Izbori u Rusiji praćeni nepravilnostima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Mar.2012

Posmatrači OEBS ocenili su danas u Moskvi da su izbori za predsednika Rusije rezultirali jasnom pobedom premijera Vladimira Putina apsolutnom većinom glasova, ali da su praćeni proceduralnim nepravilnostima, kao i da su uslovi za kampanju bili na strani pobednika. "Poenta izbora je da rezultat...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

SAD spremne da sarađuju sa Putinom nakon izbora

Izvor: Blic, 05.Mar.2012

Sjedinjene Američke Države pozvale su danas Rusiju da sprovede nezavisnu istragu o prijavljenim neregularnostima na jučerašnjim predsedničkim izborima, ali su dodale i da su spremne da sarađuju sa izabranim predsednikom Vladimirom Putinom...U saopštenju Stejt departmenta se navodi da su SAD primile...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.