Izvor: B92, 27.Sep.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova rezolucija, bez sankcija Iranu

Njujork, Teheran -- Savet bezbednosti UN jednoglasno usvojio kompromisnu rezoluciju kojom se od Irana zahteva da prekine nuklearne aktivnosti, ali se Iranu ne uvode nove sankcije.

Sankcije nisu uvedene zbog oštrog protivljenja Rusije i Kine. Rezolucija se ograničava na pozivanje Irana da se povinuje prethodnim rezolucijama koje zahtevaju prekidanje sumnjivih nuklearnih aktivnosti i saradnju sa inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Oko ovakve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rezolucije su se dogovorile najveće sile nakon što je Rusija saopštila da neće prihvatiti novi krug sankcija protiv Irana "u ovom trenutku", prenosi Rojters.

Iran je prethodno ocenio da nacrt najnovije rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o nuklearnom programu te zemlje nije konstruktivan.

"Rezolucije nisu konstruktivne. Potrebno je pridobiti poverenje iranskog naroda kroz konstruktivnu saradnju i zajedničku posvećenost", izjavio je glavni iranski pregovarač o nuklearnom programu te zemlje Saeid Jalili, prenela je britanska novionska agencija Rojters.

Članice tzv. šestorke - pet stalnih članica Saveta bezbedniosti - Sjedinjene Američke Države, Ruska federacija, Narodna Republika Kina, Velika Britanija i Francuska, kao i Nemačka - podnele su u petak u najuticajnijem telu svetske organizacije novi nacrt rezolucije o Iranu.

Savet bezbednosti je od 2006. tri puta uvodio sankcije Iranu zbog spornog nuklearnog programa te zemlje, za koji Teheran tvrdi da nije usmeren ka stvaranju nuklearnog oružja, već da ima mirnodopski karakter.

Prethodne rezolucije Saveta predviđale su zabranu putovanja i zamrzavanje imovine pojedinaca i firmi iz Irana.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova rezolucija o Iranu bez sankcija

Izvor: RTS, 28.Sep.2008, 00:37

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio kompromisnu rezoluciju kojom se od Irana zahteva da "bez odlaganja" prekine nuklearne aktivnosti, ali se Teheranu ne uvode nove sankcije, zbog oštrog protivljenja Rusije i Kine. .Rezolucija se...

Nastavak na RTS...

Usvojena nova rezolucija o Iranu bez sankcija

Izvor: Blic, 28.Sep.2008

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je večeras usvojio kompromisnu rezoluciju kojom se od Irana zahteva da „bez odlaganja” prekine nuklearne aktivnosti, ali se Teheranu ne uvode nove sankcije, zbog oštrog protivljenja Rusije i Kine...Rezolucija se ograničava na pozivanje Irana...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.