Njujorški vatrogasci: Fokus na svećama kao mogućem uzroku požara

Izvor: RTS, 04.Maj.2016, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njujorški vatrogasci: Fokus na svećama kao mogućem uzroku požara

Istraga još nije završena, ali istražitlji su fokusirani na sveće kao mogućem uzroku požara u Crkvi Svetog Save na Menhetnu, rečeno je RTS-u u pres-službi njujorških vatrogasaca.
Njujorški vatrogasci dodaju da ne sumnjaju da je požar podmetnut, napominjući da su požar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << verovatno prouzrokovale neugašene sveće.
Saborna crkva Svetog Save u Njujorku izgorela je u nedelju u požaru koji ju je zahvatio samo nekoliko sati nakon što su vernici u njoj prisustvovali uskršnjoj liturgiji.
Crkva, poznata i kao Kapela Trojstva, sagrađena je pred kraj 19. veka po nacrtu arhitekte Ričarda Updžona i građena je u gotskom stilu.
Nekada je pripadala protestantskoj crkvi, ali ju je vladika Nikolaj Velimirović, uz pomoć vernika, otkupio za potrebe srpske zajednice. Hramu su vremenom dodavani vizantijski elementi, postavši arhitektonski dragulj Njujorka.
Od prvih dana 1944. godine, kada je osveštana, crkva u Njujorku postala je srpski pravoslavni misionarski centar. U njoj se organizuju i kulturne, obrazovne i društvene aktivnosti. Od 1968. godine crkva Svetog Save nalazi se na listi njujorških znamenitosti.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.