Na Balkanu deca uče pogrešnu istoriju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2015, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Balkanu deca uče pogrešnu istoriju

Jedan od najvažnijih koraka koji je propušten na putu ka pomirenju u regionu jeste napraviti neke važne promene u sistemu obrazovanja u gotovo svim zemljama bivše Jugoslavije, smatra direktor Centra za demokratiju, istoriju i pomirenje Darko Gavrilović.

"Mi u regionu i dalje imamo udžbenike iz istorije u kojima se može pronaći govor mržnje i u kojima se nastoji da se prikriju ili opravdaju zločini iz prošlosti, kao i oni koji sui h počinili. Na taj način ne samo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << deca uče pogrešnu istoriju, nego se od njih stvaraju novi nositelji mržnje, koji mogu dovesti do toga da se ponavlja istorija prezasićena genocidom i etničkim čišćenjima poput onih iz ratova devedesetih", ukazuje Gavrilović.

Obraćajući se polaznicima letnje škole "Holokaust i genocid – uticaj na regionalnu politiku stabillnosti", koja se trenutno održava u Golubiću u Hrvatskoj, on je rekao da do pomirenja treba preći još mnogo stepenica.

Istakao je i da to ne može biti samo pomirenje sa suprotstavljenom stranom nego i sa samima sobom.

Gavrilović zaključuje da države u regionu jesu napravile neke važne korake u tom smeru, ali da je od 2012. godine taj posao na neki način gurnut u stranu.

Sa tim stavom slaže se i Janko Veselinović, takođe jedan od organizatora skupa. On napominje da se od pre osam godina, kada je naučni skup u Golubiću prvi put i održan, situacija u regionu nije mnogo promenila, ali i da se u nekim stvarima čak otišlo i nekoliko koraka unazad.

"U trenutku kada je između Hrvatske i Srbije postoje brojna otvorena pitanja, oni koji kreiraju političku scenu u tim zemljama izgledaju sve nezrelije, ne rešavaju probleme već ih guraju pod tepih, a umesto zapošljavanja ljudima nude nacionalističke ideje", naveo je Veselinović.

On je poručio da i jedna i druga država treba da učine više na tome da poštovanje manjinskih prava bude obezbeđeno, ali ne samo kroz njihovo donošenje nego i sprovođenje.

Međunarodni naučni skup u Golubiću "Hrvatsko – srpski odnosi", održava se već osam godina, a organizuju ga Centar za istoriju demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za povijest, suradnju i pomirenje.

Centralni deo naučnog skupa je panel diskusija posvećena održivom ekonomskom razovju u povratničkim sredinama, a biće održana i izložba radova umetnika iz Hrvatske i Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Skup o hrvatsko-srpskim odnosima

Izvor: Akter, 21.Avg.2015

Direktor Centra za demokratiju, istoriju i pomirenje Darko Gavrilović izjavio je danas na jednom skupu u Golubiću kod Knina da je u regionu propušten jedan od najvažnijih koraka na putu ka pomirenju nakon ratova 1990-ih, a to su promene u sistemu obrazovanja.."Mi u regionu i dalje imamo udžbenike...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.