21. avgust  2015. 13.25  | Izvor: RTV (Jovana Krstić)

Na Balkanu deca uče pogrešnu istoriju

GOLUBIĆ -

Jedan od najvažnijih koraka koji je propušten na putu ka pomirenju u regionu jeste napraviti neke važne promene u sistemu obrazovanja u gotovo svim zemljama bivše Jugoslavije, smatra direktor Centra za demokratiju, istoriju i pomirenje Darko Gavrilović.

"Mi u regionu i dalje imamo udžbenike iz istorije u kojima se može pronaći govor mržnje i u kojima se nastoji da se prikriju ili opravdaju zločini iz prošlosti, kao i oni koji sui h počinili. Na taj način ne samo da deca uče pogrešnu istoriju, nego se od njih stvaraju novi nositelji mržnje, koji mogu dovesti do toga da se ponavlja istorija prezasićena genocidom i etničkim čišćenjima poput onih iz ratova devedesetih", ukazuje Gavrilović.

Obraćajući se polaznicima letnje škole "Holokaust i genocid – uticaj na regionalnu politiku stabillnosti", koja se trenutno održava u Golubiću u Hrvatskoj, on je rekao da do pomirenja treba preći još mnogo stepenica.

Istakao je i da to ne može biti samo pomirenje sa suprotstavljenom stranom nego i sa samima sobom.

Gavrilović zaključuje da države u regionu jesu napravile neke važne korake u tom smeru, ali da je od 2012. godine taj posao na neki način gurnut u stranu.

Sa tim stavom slaže se i Janko Veselinović, takođe jedan od organizatora skupa. On napominje da se od pre osam godina, kada je naučni skup u Golubiću prvi put i održan, situacija u regionu nije mnogo promenila, ali i da se u nekim stvarima čak otišlo i nekoliko koraka unazad.

"U trenutku kada je između Hrvatske i Srbije postoje brojna otvorena pitanja, oni koji kreiraju političku scenu u tim zemljama izgledaju sve nezrelije, ne rešavaju probleme već ih guraju pod tepih, a umesto zapošljavanja ljudima nude nacionalističke ideje", naveo je Veselinović.

On je poručio da i jedna i druga država treba da učine više na tome da poštovanje manjinskih prava bude obezbeđeno, ali ne samo kroz njihovo donošenje nego i sprovođenje.

Međunarodni naučni skup u Golubiću "Hrvatsko – srpski odnosi", održava se već osam godina, a organizuju ga Centar za istoriju demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za povijest, suradnju i pomirenje.

Centralni deo naučnog skupa je panel diskusija posvećena održivom ekonomskom razovju u povratničkim sredinama, a biće održana i izložba radova umetnika iz Hrvatske i Srbije.

Broj komentara: 3

Sunce  21. 08. 2015. | 15:54
Ovo da učimo pogrešnu istoriju se odnosi najpre na Hrvate. Ako zanemarimo ratove 90-ih, gde je bilo zločina na obe strane, sa izuzetkom Oluje, tokom koje je proterano 250.000 Srba i završena priča o etnički čistoj Hrvatskoj, kada se pogleda kako Hrvati obrađuju temu Jasenovca, dođe ti da plačeš. Jedina tvorevina koja je ima logor specijalno napravljen za decu - Jastrebarsko, u kojem su stradale na desetine hiljada dece, pa onda sistem logora Jadovno - Pag - Gospić, u kojem je stradalo oko 40.000 Srba, Roma i Jevreja. Da ne spominjem Jasenovac u kojem je po, nemačkim izvorima, do kraja 1942. godine stradalo više od pola miliona ljudi, a po izvorima SPC više od milion. I o svemu tome nema ni pomena u hrvatskim udžbenicima, nego se genocid u NDH uporno minimalizuje kroz brojku od 80.000 prikupljenih imena. A gde su neprikupljena? Hrvati da menjaju svoje udžbenika, a Srbi da povećaju broj strana o Jasenovcu, Jadovnu, Prebilovcima, ....
www  21. 08. 2015. | 17:10
Da se ne lazemo nije to samo na Balkanu, mada ovde to ima epske razmere(jer se ovde stalno i svi bave nekom istorijom, sto je posledica bezposlenosti). Istorija se interpretira slobodno, bez izvora ili se izvori izmisljaju i falsifikuju. Vlastita nacija se glorifikuje do nivoa mitologije, a ostale nacije se nipodistavaju. Vlastiti zlocini i greske se relativizuju i minimiziraju, a tudje se maksimizira. Delovi istorije koji nam ne idu u prilog se zaboravljaju i brisu, a oni koji nas hvale se stalno ponavljaju. Delovi istorije drugih naroda resp. neidentifikovanog narod(ili gruoe) se lako prisvaja., npr. kada se spomenu Sloveni na nekom podrucju(u 9., 10 ili 12. veku itd.) odmah se to prenosi na postojece nacije tj. Sloven dakle Srbin ili Sloven dakle Hrvat(i ako su moderne nacije nastale mnogo kasnije). Ukoliko se u nekom izvoru ili toponimu nadje neka jezicka slicnost sa imenima danasnjih nacija odmah se smatra da je to nase tj. vlasnistvo ove moderne nacije(tu nam je medja!!!). ..
www  21. 08. 2015. | 17:22
nastavak ... Onda dolazi pitanje religije. Ako je pravoslavno to je(za Srbe) samo srpsko, a ako je katolicko to je(za Hrvate) samo hrvatsko. A ima i ona interpretacija, ako je katolicko i to je srpsko jer su to zapravo sve to katolicki Srbi. Niti je tacno jedno nit' drugo a ni trece. No nisu problem samo nastavna ucila, vec za neke ni ona nisu dovoljno nacionalna pa onda se obrazuju po nacional-šovinistickim portalima/forumima na kojem amateri pisu "pravu istoriju". Ali problematicni su i oni sa odredjenim zvanjim(ne amateri) koji tek znaju da izmisljaju gluposti(npr. j. I. Deretic). Uh sta tamo sve moz' iscitati. A istorija je tako jednostavna nauka uz prave izvore samo slazes sve sloj po sloj, povezujes i sagledavas siri kontekst. Nista lakse, a ipak pretesko.