Mornarica Izraela upala u brodove za Gazu

Izvor: S media, 04.Nov.2011, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mornarica Izraela upala u brodove za Gazu

Mornarica Izraela upala je u dva broda koji su pokušali da probiju blokadu ka Gazi. Preuzimanje tih brodova proteklo je mirno.

Izraelska mornarica ušla je danas u dva protestna broda koja su plovila ka Gazi u pokušaju da probiju izraelsku blokadu te palestinske teritorije, saopštila je izraelska vojska.

Vojska je navela da će odvući brodove u izraelsku luku Ašdod i dodala da je današnje preuzimanje brodova prošlo mirno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<
Izrael: Masovni protesti zbog skupoće

Liberman: Zvanična poseta BiH

Pojas Gaze: Počela razmena zarobljenika

U saopštenju se dodaje da su brodovi "pokušali da probiju pomorsku bezbednosnu blokadu koja je postavljena u skladu sa medjunarodnim pravom".

Izrael je uveo pomorsku blokadu Gaze 2007. godine kada je radikalni Hamas preuzeo kontrolu nad tom teritorijom.

Izrael navodi da je njegova blokada Gaze od vitalnog značaja za sprečavanje ekstremista Hamasa da dodju do oružja, dok kritičari tvrde da ona predstavlja kolektivnu kaznu svih stanovnika te oblasti.

Jerusalim je aktiviste pozvao da svoju pomoć pošalju kopnom, jer brodove smatra marketinškim trikom i provokacijom.

Dva broda, irski i kanadski, koji su, prema saopštenju organizacije "Freedom Waves To Gaza" (Talasi slobode za Gazu). prevozili medicinsku opremu i lekove u vrednosti od 30.000 dolara, krenula su u sredu popodne iz Fetije u jugozapadnoj Turskoj.

Uključujući članove posade i novinare, na ta dva broda nalazilo se 27 osoba, a prema rečima portparola koordinatora akcije "posada je dobila uputstva da se ne suprotstavlja izraelskoj mornarici kada pokuša da ih presretne".

U napadu izraelske vojske na jednu humanitarnu flotilu krajem maja 2010. poginulo je devet turskih aktivista.

(Beta)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izrael opet sprečava ulazak brodova u Gazu

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Nov.2011

TEL AVIV - Izraelska mornarica kontaktirala je danas kapetane dva broda sa propalestinskim aktivistima koji plove ka pojasu Gaze, upozorivši ih da promjene kurs, saopštili su danas palestinski aktivisti u pojasu Gaze.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Izrael zauzeo brodove sa aktivistima

Izvor: VOA, 04.Nov.2011

Izraelske snage zauzele su dva broda sa propalestinskim aktivistima koji su nameravali da probiju izraelsku blokadu Gaze

Nastavak na VOA...

Izreal oslobodio šestoro privedenih s humanitarnih brodova

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Nov.2011, 16:28

JERUSALIM - Izrael je oslobodio šest od 27 putnika i članova posade dva broda koja su pokušala da probiju izraelsku blokadu pojasa Gaze, saopštile su danas izraelske vlasti.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.