Keri: Predgovori sa Iranom oko nuklearne bombe mogu i da uspeju i da propadnu

Izvor: Blic, 05.Jul.2015, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri: Predgovori sa Iranom oko nuklearne bombe mogu i da uspeju i da propadnu

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je, devetog dana nuklearnih pregovora sa Iranom, da diplomatski napori mogu da krenu u oba smera, ili da uspeju i prekinu sve mogućnosti za izgradnju iranske nuklearne bombe ili da se završe bez dogovora.

- Hoću da budem potpuno jasan za sve: nismo još gde treba da budemo oko nekoliko najkritičnijih pitanja - rekao je Keri novinarima u Beču, gde su pregovori između Irana i predstavnika pet velikih sila ušli u deveti dan.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />Pregovarači se nadaju da će postići sporazum do utorka, prema dogovoru trebalo bi da se uvedu desetogodišnje restrikcije za iranski nuklearni program, a da se zauzvrat Iranu da značajano olakšanje od međunarodnih sankcija.

Keri je imao trosatni sastanak danas sa iranskim ministrom spojnih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom, dok se očekuje da će šefovi diplomatija ostalih zemalja uključenih u pregovore doči kasnije večeras u glavni grad Austrije.

- Sad je trenutak da se vidi da li smo sposobni da postignemo sporazum - rekao je Keri, koji je na štakama posle preloma noge.

On je rekao da je stvarni napredak ostvaren i da strane u pregovorima “nikad nisu bile bliže”, ali da ipak pregovori mogu da krenu “u jednom ili drugom smeru”.

- Ako se teške odluke donesu u naredna dva dana, i donesu brzo, mogli bi da imamo sporazum ove nedelje. Ali ako se ne donesu, onda nećemo imati sporazum - rekao je Keri.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.