Evro-novac je spiskan!

Izvor: Vesti-online.com, 06.Jul.2015, 03:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evro-novac je spiskan!

Do sada su se spasioci evra nadali da će debakl u spasavanju evra moći da svale na teret budućih generacija, piše "Dojče Virtšaftsnahrihten". Međutim, jedna šokantna analiza Međunarodnog monetarnog fonda pokazala je da je sav novac potrošen. Teret dugova je toliko veliki da se taj debakl ne može zakamuflirati.

Od zatvaranja banaka, grčka privreda nalazi se u slobodnom padu, navodi se u tekstu. Banke imaju keš-novca u visini od 500 miliona evra, a smatra se da je Grčkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << potrebno bar 100 milijardi evra da bi mogla da stane na noge.

Do 2018. godine ovoj zemlji treba dodatnih 70 milijardi. Evro-zemlje su se izjasnile protiv reprogramiranja dugova jer bi to opteretilo njihove nacionalne budžete.

Portparol nemačkog Ministarstva finansija Martin Jeger rekao je da će MMF biti uključen u dalju sveobuhvatnu analizu finansijskih potreba i održivosti tereta dugova Grčke. Iz tog "ukupnog fiskalnog bilansa", međutim, ne treba zaključiti da je neophodno restrukturiranje duga, rekao je on i dodao da problem može biti rešen kroz "reforme". Pod njima se podrazumeva pooštreni kurs štednje i discipline, s novim porezima i razgradnjom socijalnih davanja. Ogroman breg dugova se samo time ipak ne može umanjiti.

Ministar finansija Volfgang Šojble pokušao je prošle nedelje da spreči fijasko, kaže se dalje u tekstu. On se pozabavio onima koje smatra lično jedinim krivcima za akutnu situaciju - Grcima. Za "Bild" je izjavio da će potrajati veoma dugo dok Grci budu mogli da ponovo vide novac od nemačkih poreskih obveznika. Ali na problem da ni Nemci ne mogu da vide taj novac od poreza, Šojble izbegava odgovor, primećuje "Dojče Virtšaftsnahrihten".

Na pitanje koliko dugo će još da potraje dok se ne izradi treći paket pomoći, takođe nije bilo odgovora u nemačkom Ministarstvu finansija. MMF je poslednja šansa za evropske spasioce. Tamo je lagerovano 700 milijardi evra, piše ovaj portal, koje mogu da budu primenjene za to da se "kasira grčki debakl od 360 milijardi evra".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.