Izvor: B92, 12.Jul.2010, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belfast: Povređeno 27 policajaca

Dablin -- U sukobu irske katoličke omladine sa policijom, uoči parade pripadnika probritanskog Narandžastog reda, u Belfastu je povređeno 27 policajaca.

Policija je precizirala da niko nije teško ranjen u neredima protekle noći i sukobima sa oko 200 mladih, koji su izbili u dva irska distrikta u Belfastu.

Mladi su bacali kamenice, "molotovljeve koktele" i druge predmete na policajce, navedeno je u saopštenju.

Tri policajca su ranjena iz vatrenog oružja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali su nosili šlemove i pancire pa nisu zadobili teške povrede, dok je nekoliko vozila ukradeno i zapaljeno.

Nekoliko sati kasnije više od 30.000 članova i pristalica Narandžastog reda započeli su paradu na državni praznik kojim se obeležava uspomena na 12. jul 1690. godine, kada je, protestant, kralj Vilijam Oranski pobedio irskog katoličkog suparnika za britanski presto, Džejmsa II.

Parade kojima učesnici obeležavaju pobedu protestanata nad katolicima u 17. veku, svake godine izazivaju zategnutost u odnosima sa katoličkom manjinom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

27 policajaca povrijeđeno u Belfastu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Jul.2010

Dvadeset sedam policajaca povrijeđeno je u nasilju u Belfastu, u okviru proslava povezanih s tradicionalnim protestantskim paradama, objavila je sjevernoirska policija. Trojica policajca upucana su kada je grupa katolika napala policiju koja je osiguravala red sjeverno i zapadno od Belfasta, tokom protestantskih...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Policajci ranjeni u Belfastu

Izvor: Blic, 13.Jul.2010, 01:26

Severnoirski katolici organizovali su u noći između nedelje i ponedeljka u Belfastu žestoke proteste uoči jučerašnjeg tradicionalnog marša probritanskih protestanata, a u sukobima je povređeno 27 policajaca. U nasilju koje je trajalo celu noć oko 200 ljudi na policiju je bacalo Molotovljeve...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.