Zvezda preko Javora do vrha tabele

Izvor: B92, 22.Feb.2014, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezda preko Javora do vrha tabele

Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su ekipu Javora 2:1(2:0) u meču prvog prolećnog kola Jelen Superlige i izbili na prvo mesto na tabeli posle 503 dana.

Tim Slaviše Stojanovića je ovim trijumfom iskoristio kiks Partizana, od koga sada ima bod više, a ujedno se i revanširao Ivanjičanima za poraz u jesenjem delu šampiona

Zvezda je povela golom Daude malo posle pola časa igre, da bi Pečnik pred odmor duplirao prednost. Konačan rezultat meča postavio je bivši omladinac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zvezde Nemanja Zlatković u 67.

Početak kola obeležio je remi aktuelnog šampiona Partizana na gostovanju Novom Pazaru, ali i pobede Voždovca i Čukaričkog.

Domaćin je mnogo bolje otvorio meč, od samog starta je nametnuo svoj ritam, a prvu veliku priliku na meču propustio je Nenad Milijaš. Darko Lazović, inače najbolji pojedinac meča, uputio je idealan centaršut sa desne strane, ali je kapiten ekipe sa sedam-osam metara posalo loptu od zemlju preko gola.

Zvezda je do prednosti došla preko Abiole Daude, koji je glavom sa dva metra iskosa savladao Đordja Lazovića, posle centaršuta Ljube

Nenadića, debitanta, s leve strane.

Nenadić je u Zvezdu došao u maju 2012. godine, a priliku da zaigra za prvi tim dobio je na meču s Javorom, posle više od godinu i po dana od dolaska iz Radničkog 1923.

Domaćin je nastavio da preti, a prednost novog lidera prvenstva udvostručio je Nejc Pečnik u 45. minutu. Darko Lazović je ponovo probio po desnoj strani, uputio centaršut, koji je golman Javora kratko odbio i spustio na nogu slovenačkom internacionalcu, koji je iz prve šutirao i smestio je u praznu mrežu.

U drugom poluvremenu Javor je više kontrolisao meč, da bi bolju igru gostiju u 67. minutu krunisao golom Nemanja Zlatkovića. Nekadašnji fudbaler omladinskog pogona Zvezde se najbolje snašao u šesnaestercu posle centaršuta Stanimira Miloškovića sa desne strane. Bio je brži od Bajkovića i smestio loptu u bliži ugao.

Posle svog prvog gola Javor je mogao i do izjednačenja. Nemanja Vidić je posle kontra napada izbio sm ispred golmana Zvezde Bobana Bajkovića, ali je crnogorski internacionalac odlično odreagovao. Tu nije bio kraj akcije, jer se lopta odbila do nekog od napadača gostiju, ali je Savo Pavićević sprečio da uđe u prazan gol.

Jelen Superliga, 16. kolo:

subota:

Donji Srem – Vojvodina 1:1

Damnjanović 14p - Stojanović 71

Voždovac – OFK Beograd 1:0

Obradović 9

Novi Pazar Partizan 0:0

Spartak – Sloboda (odloženo)

Čukarički – Rad 2:0

Todorović 31, Mirosavljević 94

Napredak – Jagodina 2:1

Bajić 45, Ndija 75 - Živanović 33

Crvena zvezda – Javor 2:1

Dauda 31, Pečnik 45 - Zlatković 67

nedelja:

13.30 Radnički 1923 – Radnički Niš

Tabela:

1. Crvena zvezda 16 11 2 3 32:16 35

2. Partizan 16 10 4 2 28:12 34

3. Jagodina 16 8 3 5 20:14 27

4. Vojvodina 16 6 7 3 21:18 25

5. Čukarički 16 7 4 5 16:13 25

6. Novi Pazar 16 7 4 5 18:16 25

7. Radnički (N) 15 6 6 3 16:10 24

8. Spartak 15 6 3 6 12:19 21

9. Napredak 16 5 5 6 21:19 20

10. Voždovac 16 5 4 7 14:17 19

11. OFK Beograd 16 5 2 9 17:25 17

12. Radnički (KG) 15 4 4 7 15:21 16

13. Sloboda 15 4 4 7 13:19 16

14. Donji Srem 16 3 6 7 16:20 15

15. Javor 16 3 6 7 15:21 15

16. Rad 16 3 2 11 6:20 11

Tok meča:

Sastavi:

Crvena zvezda: Bajković, Petković, Pavićević, Kelhar, Nenadić, Kovačević, Milijaš, Lazović, Pečnik, Mrđa, Dauda.

Javor: Lazović, Đorđević, Milović, Đokić, Gojačanin, Šofranac, Ivelja, Docić, Veselinović, Milošković, Dražić.

Susret na stadionu Crvene zvezde počeo je minutom ćutanja u čast nedavno preminulog generalnog sekretara Javora Zorana Ristića.

Domaćin je krenuo ofanzivno i agresivno od samog starta, a prvu interesantniju situaciju videli smo na isteku petog minuta. Lazović je probio po desnom boku i uputio centaršut, lopta mu je prešla preko noge i krenula da pada ka golu, ali je neko od defanzivaca Javora izbacio u korner.

Nastavila je Zvezda da diktira tempo, a nova opasna sitacija viđena je opet posle prodora raspoloženog Darka Lazovića. Čačanin se ponovo bez većih problema izborio za proctor na desnom krilu, idelano centrirao na penal, ali Milijaš šalje loptu glavom od zemlju preko gola.

Gosti su prvi put zapretili u 12. minutu, ali je Kelhar otklonio opasnost posle centaršuta. Opasnije po Bobana Bajkovića bilo je nekoliko napada kasnije, kada je Veselinović, posle greške Nenadića, šutirao sa 25 metara ali je golman Crvene zvezde paradom sačuvao svoj gol.

Ritam meča je na kratko opao, da bi Zvezda ponovo zapretila preko Lazovića. Ovoga puta, usledio je centaršut na prvu stativu po zemlji, najbrže je do lopte stigao Mrđa, ali je šutirao za malo pored gola. Samo nekoliko minuta kasnije, Petković je 'odmenio' Lazovića na desnom boku, prošao pored trojice čuvara i uputio snažnu loptu u petarac, ali je Dauda slabo reagovao i lopta se od njega odbila van kaznenog.

U 27. minutu Savo Pavićević odlučio se da oproba udarac sa 30-ak metara, ali je bio neprecizan.

Nastavila je Zvezda da pritiska poslednju liniju Ivanjičana i to im se i isplatilo u 31. minutu. Posle dva vezana kornera lopta je stigla do debitanta Ljube Nenadića na 30-ak metara iskosa, usledio je dubok centaršut na drugu stativu a usamljeni Dauda skači i šalje loptu u bliži rogalj – 1:0.

Imali su igrači Javora priliku da stignu do izjednačenja već u sledećem napadu, posle gužve u kaznenom prostoru, ali je usamljeni Đorđević traljavo šutirao.

Ono što najviše može da raduje navijače vicešampiona Srbije je igra oporavljenog Darka Lazovića. Brzonogi desnokrilni napadač je povukao kontru svog tima i vukao loptu 80 metara, ali su Milović i Đorđević ipak uspeli da ga zaustave pre nego je ušao u šesnesterac.

Gosti su pokušali opet preko desnog boka da stignu do izjednačenja, ali nisu uspeli da ozbiljnije priprete Bajkoviću, da bi u poslednjem minutu regularnog toka prvog dela Zvezda duplirala prednost.

Nastavio je Lazović da pravi ogromne probleme levom beku i štoperu Javora. Posle novog centaršuta njegov prezimenjak na golu gostiju loše je reagovao i kratko odbio loptu, ona je stigla pravo do Pečnika koji je lako šalje u praznu mrežu - 2:0.

I pored lošeg vremena i jakog pljuska na stadionu Crvene zvezde se okupilo 23 hiljade i 400 gledalaca.

Trener Javora Predrag Ristanović izvršio je dve promene na poluvremenu, umesto Đokića ušao je Vidić, a umesto Ivelje Zlatković.

Gosti su krenuli angažovanije u nastavku meča i na kratko prebacili težiste igre na polovinu domaćina. Zlatković je uspeo u 50. minutu da se izbori za prostor i šutira, ali je njegov udarac, sa desetak metara iskosa, završio preko gola.

Ipak, Zvezda se brzo oslobodila pritiska, a Darko Lazović nastavio je svoj šou na desnom boku. Defanzivci Javora nikako ne uspevaju da ga zaustave, a kada to i učine uglavnom je prekršaj. I opet je desno krilo domaćina kreiraolo prvu ozblijniju situaciju ispred gola Lazovića. Posle odličnog driblinga poslao je loptu na ivicu kaznenog, ali je Abiola Dauda šutirao visoko preko gola, iako je bio sm.

Sve se okrenulo na "Marakani" za samo nekoliko minuta. Nisu uspeli 'crveno-beli' nekoliko poluprilika da pretvore u gol, gosti su strpljivo čekali priliku i uspeli da se vrate meč u 67. minutu. Milošković je prošao po desnom krilu i uputio loptu na prvu stativu, tamo se najbolje snašao bivši omladinac Crvene zvezde Nemanja Zlatković, bio brži od Bajkovića i smestio loptu u mrežu - 2:1.

Već u sledećem napadu moglo je da bude nerešeno. Gosti su sebi iskreirali kontru "4 na 2", ali su se defanzivci Crvene zvezde nekako odbranili. Najpre je Nemanja Vidić u situaciji "1 na 1" šutirao pravo u Bajkovića, da bi Pavićević, posle odbitka, sprečio da lopta završi u nebranjenoj mreži.

Zvezda je potpuno pala u igri, što gosti koriste i nastavljaju da prete. Ovoga puta se Dražić našao u dobroj situaciji, pošto je izbegao ofsajd zamku, ali ga je sustigao Kovačević i izbio loptu u aut.

Posle niza uzbuđenja situacija na terenu se smirila, a trener domaćina Slaviša Stojanović reagovao je sa dve izmene. Umesto Milijaša i Daude na teren su ušli Kasalica i Gogić.

Igra se narednih desetak minuta odvijala na sredini terena, da bi Zvezda zapretila posle centaršuta Pečnika. U 85. minutu Vukan Savićević menja najboljeg igrača susreta Darka Lazovića, koji biva ispraćen velikim aplauzom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uživo: Crveno-beli iz novih svlačionica krenuli po prvo mesto, Zvezda - Javor 0:0

Izvor: Blic, 22.Feb.2014

Fudbaleri Crvene zvezde su, posle remija Partizana u Novom Pazaru (0:0) došli u priliku da preuzmu vođstvo na tabeli Jelen Superlige već u prvom kolu prolećnog dela sezone, a za to im je potrebna pobeda nad Javorom sa kojom igraju od 18 časova na Marakani...Crveno-beli su iz novih, renoviranih svlačionica...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.