Završna reč Dragana Đilasa: Ubila me klupska košarka! Zvezdaš sam, ali sam pomogao Partizanu

Izvor: MozzartSport.com, 10.Dec.2016, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završna reč Dragana Đilasa: Ubila me klupska košarka! Zvezdaš sam, ali sam pomogao Partizanu

Odlazeći predsednik KSS govorio o Bobanu Marjanoviću, Jadranskoj ligi, Saši Đorđeviću...

Došao je tiho, praćen čak i potcenjivačkim tonovima da košarka nije njegov fah... Međutim, posle šest godina predsednikovanja Dragan Đilas odlazi iz KSS ovenačan olimpijskim srebrom i bronzom... Uspesi ženske i muške selekcije trebalo bi da predstavljaju ličnu kartu jednog predsednika Saveza, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << testament dobrog rada...

Međutim, Dragan Đilas je svestan svih propusta ili nerešenih problema koje u amanet ostavlja Predragu Saši Daniloviću. O tome, kao i u odnosima Crvene zvezde i Partizana, naširoko je govorio za srpsko izdanje Vajsa!

„Na žalost, klupska košarka, i to ne samo naša nego i sve ovo sa Fibom i Evroligom je nešto što mi je bio najveći problem sve ovo vreme i čime ja apsolutno nisam zadovoljan, ni našom ligom koja je odvojena od Saveza, ni ABA ligom, ni Fibom ni Evroligom. Ja smatram da uvek sve dolazi od vrha, da su odnosi Fibe i Evrolige ti koji su ozbiljan problem i u tom ratu stradaju mnogi. Ako se ne dogovore uskoro, ostaće razrušeno pola evropske košarke. I nama bi bilo lakše da ovde rešimo pitanje regionalne i domaće lige, ali je to teško ako smo stalno taoci toga što se dešava gore. Plus ti naši odnosi“, poručio je Đilas.

Crven tepih za Predraga Sašu Danilovića je spreman.

„Ko god da dođe u Savez treba da sačuva stvari koje su dobro postavljene. On ima stabilnu finansijsku situaciju, ima ugovore sa selektorima na tri godine, ima organizaciju koja radi, i treba da unese svoj lični doprinos tome.Nismo uspeli da podignemo kvalitet rada sa najmlađim igračima. Iako Savez ne kontroliše domaću ligu, već juniorsku i kadetsku, mislim da je neuspeh to što više mladih igrača nije u prvim timovima svojih klubova, a mnogo mladih igrača je i otišlo iz zemlje. Mislim da oni greše kad idu sa 14,15 ili 16 godina. Možda grešim, mada dosta toga pratim, ne vidim da je neko od njih postao igrač. Eto, tu nismo uspeli. Srbija neće imati problem reprezentacije, jer će svaka generacija dati jednog-dva igrača, koji će imati kvalitet za reprezentaciju. Ali nama je potrebna jedna malo šira baza kvalitetnih igrača sa kojima se više i bolje radi da bi klupska košarka bila jača“.

ZA PARTIZAN JE BOLJE DA IGRA FIBA LIGU ŠAMPIONA

Priznaje da je novac najveći problem srpske košarke, mnogi klubovi su na korak od propasti, igrači igraju za smešne svote novca.

„Ja sam pre dve godine želeo da se domaća liga vrati u okvire KSS, tad sam bio bojkotovan sa svih strana. Ali u međuvremenu je KSS uspeo da nađe ljude koji će voditi ligu i koji su bili prihvatljivi i za dva najveća kluba i mi smo izašli iz te vrste problema i neregularnosti, svađa, tuča. I kao što vidite, kroz Kup Srbije koje organizuje Savez, može da se organizuje utakmica u kojoj će biti prepuna dvorana, u kojoj neće biti vređanja, u kojoj mogu da pobede i Zvezda i Partizan. Ja sam posle rekao da neću više nikada tražiti da se KLS na silu vrati u Savez, jer mislim da sve što se radi na silu, svako zavrtanje ruke, ne daje rezultate. Više puta sam nezvanično dao predlog da primenimo sistem FIBA - gde po 50 odsto vlasništva imaju klubovi i Savez, koji bi onda mogao više da pomogne da ta domaća liga poraste, da se recimo obezbede nagrade za pobednike turnira“.

Rat između FIBA i Evrolige odneo je mnogo nevinih žrtava. Jedna od njih je i Partizan. Navijači tog kluba imaju konsenzus oko toga da je zvezda Dragan Đilas kriv za takav rasplet.

Nije tajna da sam ja navijač Zvezde, sa 17 godina sam gledao sve Zvezdine utakmice u Beogradu, u fudbalu, košarci, rukometu i hokeju na ledu... Kad ja pričam o igraču Slavku Bubniću (hokej) ni moja generacija ne zna o čemu pričam, a kamoli ovi današnji klinci. Ja jesam i dan danas zvezdaš, ali koji nema isti odnos sa 49 godina kao sa 15. U košarci me nikad nije zanimao klupski interes. Ako se neki od nacionalnih saveza bunio protiv toga što je radila FIBA to je bio srpski Savez. Njima se sigurno dizala kosa na glavi od broja dopisa koje su dobili iz Srbije. I u FIBI i u Evroligi. Ja smatram da je FIBA pogrešila time što je ušla u rat oko Evrolige ako već nije imala finansijska sredstva da parira. Ako Evroliga ima tih 100 miliona, kojih nema naravno, ali dobro zvuči, a ti nemaš sredstva, što si krenuo u rat? Šta je ideja? Ja svakako ne podržavam ideju da se Eurobasket igra svake četiri godine. To je najbolji proizvod FIBA Evropa. Mislim da klupska košarka treba da bude pod FIBOM, ali da klubovi naravno koji prave igrače i novac moraju da učestvuju u donošenju najvažnijih odluka“.

MARJANOVIĆ JE DIVAN ČOVEK

Objasnio je situaciju oko Partizana...

„Neću da ulazim u to zašto je Partizan doneo tu odluku, o tome treba da pričaju ljudi iz Partizana, a ne ja. U svakom slučaju ja ne mislim da je to za Partizan loša odluka.Po mom mišljenju, za Partizan jeste ove godine bilo isplativije da igra FIBA ligu jer je Evrokup takmičenje gde su mnogo kvalitetniji i bogatiji klubovi. Vidite da su timovi iz ABA lige tu topovsko meso. Ja svakako već sada mogu da potpišem da ne postoji nikakva opasnost, da ako Partizan izbori pravo da igra u Evrokupu sledeće sezone , da to njemu neko oduzme. Kao što FIBA očigledno nema pravo da klubove natera da igraju njeno takmičenje, tako ni Evroliga nema pravo da nekome zabrani da igra takmičenje ako je ispunio kriterijume. Jer Evropska komisija na koju se i jedni i drugi pozivaju kaže vrlo prosto - kod nas je košarka biznis, to su firme, a svaka firma može da radi gde hoće, na tržištu na kome hoće. Isto važi i za klubove“.

Govorio je i o statusu Bobana Marjanovića.

„Bobi Marjanović je jedan fenomenalan čovek. On je prošle godine trebalo da igra na Evropskom prvenstvu i Saša Đorđević je planirao da bazira dobar deo igre na njemu. Bobi je da vas podsetim bio MVP prvog dela Evrolige a Bjelica drugog. Nažalost to se zbog te sitne povrede tada nije desilo. Ovog leta on nije imao ugovor na kraju sezone. Mi smo zato kao Savez obezbedili najveće ikada osiguranje za jednog igrača od 3 miliona dolara za Bobija. Puno sam tada pričao sa njegovim menadžerom Miškom Ražnjatovićem koji je zaista želeo da Bobi igra u Riju. Ipak Bobi je nažalost otkazao igranje za reprezentaciju na samo dan – dva pred pripreme. Rekao mi je posle da se prosto uplašio za svoju budućnost. Ja sam mu odmah rekao da je trebalo samo malo ranije da javi meni ili Saši i da bismo našli neko rešenje. Uostalom i Francuzi su bili u sličnoj situaciji“, završio je Đilas.

(Foto MN Press)
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na MozzartSport.com...






Povezane vesti

Đilas: Zvezdaš sam, ali nemam klupski interes

Izvor: B92, 11.Dec.2016, 13:41

Dragan Đilas posle šest godina napušta čelo KSS, za to vreme se naša reprezentativna košarka vratila na vrh, dok je klupska razapeta u ratu FIBA i Evrolige. Na mesto predsednika Košarkaškog saveza Srbije došao je uz pristojnu podršku domaćih klubova, "košarkaških radnika" i prećutnu podršku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.