Završeni Nušićevi dani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2016, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeni Nušićevi dani

Svečanim programom dodele festivalskih nagrada, u smederevskom Centru za kulturu večeras u 20 sati, završeni su 33. Nušićevi dani koji su se i ove godine odvijali pod sloganom Nušić je sam život.

Statueta Branislava Nušića za najbolju predstavu u celini 33. Pozorišnog festivala Nušićevi dani u Smederevu, po oceni stručnog žirija, pripala je predstavi Klaustrofobična komedija, Dušana Kovačevića, u izvođenju Zvezdara teatra iz Beograda i u režiji Darka Bajića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saopšteno je danas.

Stručni žiri za dodelu nagrade za najbolju predstavu i nagrade Milosav Buca Mirković za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu ove godine radio je u sastavu: Rada Đuričin, dramska umetnica, Božidar Bole Stošić, dramski umetnik i Dragoslav Bata Mandić, profesor književnosti.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu, koja nosi ime Milosava Buce Mirkovića, esejiste, pozorišnog i književnog kritičara, pesnika i publiciste, dugogodišnjeg saradnika festivala Nušićevi dani biće dodeljena Igoru Đorđeviću za uloge Martina, Ričija i Dejana u predstavi Bizarno Željka Hubača, u režiji Snežane Trišić i izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda i Šabačkog pozorišta.

Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike, plaketa sa likom Branislava Nušića, pripala je predstavi Majstori, majstori prema tekstu Gorana Markovića, u režiji Milana Karadžića, a u izvođenju Pozorišta "Boško Buha" iz Beograda.

Program svečane dodele nagrada ove godine uključuje i dodelu Nušićeve nagrade za revitalizaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu koja se dodeljuje bijenalno i koja je pripala rediteljki Milici Kralj.

Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru uručena je dramskoj umetnici Miri Banjac, a žiri za obe nagrade radio je u sledećem sastavu: Svetlana Bojković, dramska umetnica i predsednik žirija, Svetozar Rapajić, profesor emeritus Fakulteta dramskih umetnosti i dr Dragana Čolić Biljanovski, teatrolog i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti.

Autori nagrada su vajari mr Vlasta Filipović i dr Zoran Kuzmanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.