Zašto se mala deca ne plaše zmija?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2015, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto se mala deca ne plaše zmija?

Šta mislite, da li beba ili trogodišnjak, kada biste pored njih spustili zmiju, zainteresovano prišli ovoj životinji ili bi se uplašilii?

Nismo sigurni da li bi dete u tako ranom detinjstvu bilo toliko hrabro i radoznalo da priđe ovoj životinji, ali se ne može sa stoprocentnom sigurnošću reći ni da bi ustuknulo od straha.

Odavno je poznato, i sasvim razumljivo, da bebama mnogo više pažnje privlače životinje nego njihove plišane predstave u vidu igračaka. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Istraživanja pokazuju da je to slučaj čak i kada je reč o životinjama od kojih odrasli zaziru.

Kako je objašnjeno u naučnom radu objavljenom u magazinu Current Directions in Psychological Science 2011. godine, ljudi se ne rađaju sa strahom od zmija i paukova, ali vrlo brzo nauče da treba da ih se plaše i tako se rađa strah.

Autori ove studije puštali su deci od kojih su najmlađa bila stara sedam meseci istovremeno snimke zmija i životinja koje obično ne izazivaju takvu paniku, kao što su, recimo, slonovi. za to vreme, puštali su i snimke glasova u kojima su se mogli naslutiti strah ili radost. Tokom ovih eksperimenata, bebe su duže posmatrale snimke zmija dok je puštan glas pun straha, ali nisu i same pokazale strah.

„Verujemo da smo skloni da životinje kao što su zmije i paukovi primetimo veoma brzo i da ih povezujemo s stvarima koje su loše, kao što je uplašen glas", objasnila je Vanesa Lobu, profesor Univerziteta „Ratgers" i jedna od koautora studije.

U jednom ranijem istraživanju, trogodišnjacima je ponuđeno devet fotografija i zamoljeni su da odgovore na pitanje šta se nalazi na njima. Oni su identifikovali zmije brže nego cveće i brže nego mnoge druge životinje za koje bi se moglo reći da liče na njih, poput žaba i gusenica. Štaviše, deca koja se plaše zmija prepoznala su ih jednako brzo kao ona koja još uvek nisu razvila taj strah.

Lobuova je zaključila da zmije, očito, jesu na neki način posebne jer izazivaju odgovor tako rano u životu, ali da one, ipak, nisu povezane sa strahom u najranijem detinjstvu.

„Moguće je da obraćanje više pažnje na nešto može da izazove još bržu pojavu straha od toga", smatra ona. „To olakšava 'učenje straha'."

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.