Izvor: Politika, 01.Maj.2015, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Viktor Drakulić: Taktika protiv agresije

„Nema događaja u istoriji boksa koji može da se poredi sa interesovanjem za meč Mejvedera i Pakjaa”, ocena je sudije srpskog porekla koji je bio u najužem izboru za vođenje „borbe veka”

Na predstojećem meču, možda najvećem u istoriji boksa, između Flojda Mejvedera juniora i Manija Pakjaa u ringu je mogao da bude i čovek čije se prezime završava na „ić”. Istaknuti američki sudija srpskog porekla Viktor Drakulić (61) bio je jedan od šestorice kandidata >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Sportske komisije Nevade za sudiju u „borbi veka”.

– Imao sam kancer u stomaku, s kojim sam vodio bitku od 2013. godine. Uklonjen mi je operacijom u januaru – rekao je najbolji arbitar za 2010. godinu u izboru Svetskog bokserskog saveta (WBC).

Drakulić će ipak biti deo spektakla u okviru uvodnih mečeva u „MGM grand garden areni”.

– Ne pamtim događaj iz istorije boksa koji bi po interesovanju mogao da se poredi sa borbom Mejvedera juniora i Pakjaa. To će biti velika noć, drago mi je što ću imati i malu ulogu – rekao je Drakulić, koji je rođen i živi u Nevadi, u gradu Rino, koji je od Las Vegasa udaljen 720 kilometara.

Shodno propisima, o borbi za ujedinjenje titula velter kategorije u verzijama VBC, VBA i VBO u medijima ne sme da govori detaljno:

– Obojica su odlični borci, zaista vrh ovog sporta. Imaćemo sa jedne strane agresivnost koju donosi Pakjao i sa druge taktičku borbu Mejvedera juniora. Više bih mogao da pričam negde uz pivo...

Drakulić je imao prilike da bude u ringu sa junacima istorijske borbe:

– Mejvederu junioru sam sudio jednom, protiv Hozea Luisa Kastilja. Tri puta sam vodio Pakjaove mečeve, sa Erikom Moralesom, Horheom Solisom i Dejvidom Dijazom. To su neki od najboljih momenata moje karijere. Bilo je mnogo velikih borbi, ovo je veličanstven posao...

Mejvederov i dva Pakjaova meča su bili za titule. Oskaru de la Hoji, koji je zaradio najviše u boksu, sudio je četiri puta.

– Pre meča iz hotelske sobe izlazim samo kada idem da jedem. Razmatram moguće situacije, jer u ringu nema vremena za razmišljanje, samo za reakcije. Radim „domaći zadatak”: zovem kolege koje su radile s bokserima kojima ću suditi da bih saznao korisne informacije – odgovor je na pitanje kako se priprema.

Kao najdelikatniju odluku u svojoj karijeri, Drakulić izdvaja onu od pre četiri godine iz meča Amira Kana i Zeba Džude za ujedinjenje titula u poluvelter kategoriji. U petoj rundi Kan je poslao na pod rivala kojem je Drakulić „brojao” i proglasio kraj.

– Bilo je pitanje da li je udarac ispravan ili nizak. Provera je pokazala da je odluka bila dobra – prisetio se Drakulić, koji je i advokat u procesima protiv osiguravajućih kompanija.

Viktorov pokojni otac Dušan bio je trener američkog fudbala, rođen 1923. u Nevadi, gde se oženio Italijankom sa kojom je dobio devetoro dece. Deda Jovan se tokom druge decenije dvadesetog veka doselio iz Srbije.

– Sa dedom i babom je trebalo da dođe i ujak, ali nije zbog dokumenata. Ostao je u Srbiji i u Prvom svetskom ratu su ga ubili Nemci. Otac je odrastao u teškim uslovima jednog rudarskog mesta u Nevadi. Boks sam zavoleo uz njega, gledajući petkom mečeve na televiziji. Sudija sam postao 1986. godine. Nekoliko puta sam bio sekudant prijatelju Majku Martinu, posle čega mi je ponuđeno da postanem arbitar. Položio sam test...

Viktor Drakulić, kojeg uglavnom zovu Vik, vodio je jedan meč u Evropi, u Nemačkoj. Jednom je posetio Balkan, sa suprugom Lindom, nedavno penzionisanom prosvetnom radnicom baskijskog porekla, sa kojom ima tri kćerke. Bili su u Dubrovniku. Jednom je sudio srpskom profesionalcu. Bilo je to u Rinu 2004, kada je Jovo Pudar poražen od Taurusa Sajksa:

– Poznato mi je da Srbi vole boks, često su u publici i javljaju mi se na srpskom jeziku, na kojem znam samo nekoliko reči: kako ste, dobro... Nadam se da će ovog vikenda i u Srbiji uživati u boksu.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

SKANDAL UOČI MEČA VEKA: Inspekcija upala na trening Pakjaa na zahtev Mejvedera!

Izvor: Kurir, 01.Maj.2015

LAS VEGAS - Američki bokser Flojd Mejveder zatražio je od Atletske komisije Nevade inspekciju zaštite za genitalije koju će da predstojećem meču za titulu nositi njegov rival Filipinac Meni Pakjao...Filipinac je morao pred službenicima Atletske komisije Nevade da obuče svoju "zaštitnu kapicu"...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.