Srbin sam, Crnogorac sam, igrao sam u Dinamu...

Izvor: Mondo, 02.Sep.2014, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbin sam, Crnogorac sam, igrao sam u Dinamu..."

"Meni treba neki veoma čudan pasoš, ali ponosan sam što sam ovde i pokušaću da pomognem Srbiji da ode na Evropsko prvenstvo", ističe pomoćni trener Dika Advokata.

Foto: MN Press

Rođen je u Nikšiću, gde je i počeo fudbalsku karijeru, a potom je igrao za Budućnost iz Podgorice, Dinamo Zagreb, Sevilju, pa je otišao u Holandiju gde je stekao internacionalnu popularnost.

Po završetku igračke karijere, Željko Petrović se posvetio trenerskom poslu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i evo ga danas u ulozi asistenta selektora Srbije, Dika Advokata, iako mu to nije bio prvobitan plan.

"Želeo sam da radim samostalno, ali nije bilo atraktivnije ponude od ove. San mi je uvek bio da budem selektor Srbije, taj san se nije ostvario, možda i neće, ali drago mi je da sam jedna karika koja će moći da pomogne Srbiji da ode na Evropsko prvenstvo", otkrio je nekadašnji reprezentativac naše zemlje novinarima na okupljanju nacionalnog tima u sportskom centru u Staroj Pazovi, gde su ovog utorka i zvanično počele pripreme za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. Povezane vesti"Selektor zna fudbala"Željko Petrović asistent Dika Advokata!Kolumne Željka Petrovića za MONDO

"Došao sam da pomognem Srbiji i Diku Advokatu da se plasiraju na Evropsko prvenstvo. Za mene je velika čast biti pomoćnik tako velikom treneru. Advokat je jedan od postavljača kamena temeljca holandskog načina igranja fudbala i strukture u mlađim kategorijama još pre 30-40 godina", zadovoljan je Petrović što će sarađivati sa trenerom koji ga je 1996. godine doveo iz RKC Valvijka u PSV Ajndhoven.

Asistent selektoru "orlova" istakao je značaj plasmana na EURO 2016.

"Srbija nije igrala na poslednja tri prvenstva Evrope i jednom svetskom i to je pogubno za razvoj omladinskog fudbala i za stimulisanje mladih igrača. Da ne pričamo o finansijskom gubitku".

Jedan od puteva oporavka kojim bi trebalo krenuti, po Petrovićevom mišljenju je okretanje radu sa mladim igračima.

Foto: MN Press arhiva

"Već smo pričali smo sa Mitrom Mrkelom i Savom Miloševićem da treneri koji rade sa mladim igračima u regionu razgovaraju sa Advokatom i razmene mišljenja. Ne znači to da oni ne rade dobro, već se radi na drugačiji način i svako bi mogao ponešto da nauči. Mi smo ovde previše ponosan narod. Mislimo da sve znamo i ne volimo da učimo, ali niko ne zna sve. Ni u Holandiji, ni u Francuskoj, ni u Nemačkoj. Dosta puta sam to govorio i u Crnoj Gori. Ko je pametan, popričaće, tražiće savet i pogledaće kako neko drugi radi. Sve te zemlje su učile od nekoga. Nemci, koji su jedna od najvećih fudbalskih nacija, dugo nisu hteli da čuju za Holanđane, pa je onda došla jedna nova generacija, koja je uzela ono što im je falilo. Imali su snagu i mentalitet, ali nisu imali način igre...".

Petrović je zatim izneo zanimljivu činjenicu o sebi:

"Možda ću sada reći nešto što nije pametno i nije dobro za mene, ali ja sam u Crnoj Gori Srbin, u Srbiji sam Crnogorac, Hrvati kažu igrajo je u Dinamu, a u Holandiji sam iz bivše Jugoslavije, tako da meni treba neki veoma čudan pasoš... U svakom slučaju, ponosan sam što sam ovde u Srbiji, a ako me neko pljuje, neka me pljuje...".

Potom je dao i svoj predlog kojim bi trebalo da se rukovode Fudbalski savezi iz regiona.

"Ljudi ovde treba da shvate da nije samo bitno ako je neko dobar čovek, već treba i kvalitet da se gleda. U Evropi mnogi treneri dođu da budu selektori, a javnost ih možda ne voli, ali ih poštuje zbog profesionalizma i znanja. To je veoma važno, jer se ne traži neko ko ti je drug, nego neko ko zna i s kim treba da se napravi rezultat".

"Ovde ima dosta legendi koje bi trebalo da nastave posao. Da li će to biti Janko, Marko, ovaj ili onaj... Najvažnije je napraviti temelj i strukturu tako da neko drugi ko dođe samo nadogradi i nastavi put, jer svako menjanje načina rada i sistema igre nije dobro", smatra MONDOV kolumnista tokom nedavnog Svetskog prvenstva u Brazilu.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.