Srbija traži da se radikalima sudi u zemlji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2016, 01:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija traži da se radikalima sudi u zemlji

Vlasti u Srbiji zatražile su od Haškog tribunala da se slučaj radikala, Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića, koji su optuženi za nepoštovanje tog suda, prebaci u nadležnost srpskog pravosuđa, saznaje Danas.

Kako se navodi u odluci Tribunala o zakazivanju sudske rasprave u vezi sa troje predstavnika SRS, Srbija je Sudu u Hagu 2. februara poslala prvi izveštaj o naporima na njihovom hapšenju i izručivanju.

Srpske vlasti su u tom izveštaju navele da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i dalje čekaju odgovor predsednika Tribunala na pismo koje su mu poslale 7. decembra prošle godine, a u kojem mu sugerišu da razmotri mogućnost da se Radeti, Jojiću i Ostojiću sudi u Srbiji.

Zbog toga što je Srbija, prema Statutu Tribunala, u obavezi da "sprovede hapšenje bez daljeg odlaganja", da to što su srpske vlasti poslale pismo Ađijusu ne znači da su pravne obaveze Srbije "suspendovane", te da je neprihvatljivo to što Beograd nastavlja da ignoriše zahtev da uhapsi radikale, sudsko veće zaduženo za ovaj slučaj zakazalo je za 10. februar raspravu o naporima da se Radeta, Ostojić i Jojić izruče u Hag.

U odluci, koju je potpisao sudija Alfons Ori, zatraženo je da Srbija pošalje "ovlašćenog i obaveštenog" predstavnika ili predstavnike.

Radetu, Jojića i Ostojića Tribunal traži zbog nepoštovanja tog suda, jer su "pretili, zastrašivali, nudili mito i na druge načine uticali na dvojicu svedoka" tokom suđenja lideru SRS Vojislavu Šešelju, podseća list.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.