Smanjen rizik od poplava u Vojvodini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2015, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjen rizik od poplava u Vojvodini

Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine" saopštilo je danas da je stranje odbrambenih linija na vodotokovima u Vojvodini zadovoljavajuće i da je bitno smanjen rizik od opolava zbog rekonstrukcija i sanacija koje su preduzete u prethodnom periodu.

Pokrajinski štab za vanredne situacije usvojio je Izveštaj JVP "Vode Vojvodine" o stanju i oceni spremnosti objekata za odbranu od poplava na vodama I reda.

U izveštaju se navodi da je više od 85 odsto područja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vojvodine ugroženo od spoljnih ili unutrašnjih voda, ka i da Vojvodinu štiti 1.450 kilometara odbrambenih nasipa od spoljnih voda i oko 20.000 kilometara kanalske mreže sa 155 crpnih stanica od unutrašnjih. Ukazuje se i da je održavanje ovih objekata, zbog nedostataka sredstava, restriktivno, sa oko 50 odsto radova predviđenih po normativu.

"I pored toga, sredstva za sanacije i rekonstrukcije ovih objekata obezbeđena su iz drugih izvora. U prethodnih nekoliko godina obavljeni su značajni radovi, sanirana su brojna slaba mesta, a rekonstruisano oko 100 kilometara nasipa. Rekonstruisane su slabe deonice nasipa na desnoj i levoj obali Tise u dužini od 35 kilometara, nasip na desnoj obali Begeja, odbrambene linije na Tamišu od Sečnja do državne granice, rekonstruisan je novosadski kej i mnogi drugi objekti. Posle ovih radova, u koje je uloženo više od 3,5 milijardi dinara, odbrambene linije su neuporedivo sigurnije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su radovi na objektima koji su izdržali teret odbrane od poplava na Savi tokom 2014. godine trebalo da budu finansirani preko Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima, ali da je iz tog izvora obezbeđena samo 37 miliona dinara za sanaciju crpnih stanica Lipac i Bosut u Sremu.

Ostatak neophodnih sredstava za rekonstrukciji nasipa u Hrtkovcima i sanaciju slabih mesta, te rekonstrukciju izlivnog kanala u Bosut, u iznosu od oko 200 miliona, kako se dodaje, obezbediće Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Ukazuje se i da se iz dela naknada za uređenje i korišćenje poljoprivrednog zemljišta, preko Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, i opština, u poslednjih nekoliko godina izdvajaju se značajna sredstva za rekonstrukciju kanalske mreže, te da je prošle godine na osnovu konkursa za to je izdvojeno više od 900 miliona dinara koliko je predviđeno i za tekuću godinu.

Da li će kiše podići vodostaje reka?

U nedelju je palo preko 120 milimetara padavina, što je velika količina vode. Srećom kiša nije nastavila da pada jakim intenzitetom.

Na vodotocima drugog reda na Fruškoj gori bilo je problema. O uticaju ovih padavina na vodostaj reka razgovarali smo sa Aleksandrom Nikolićem iz "Voda Vojvodine".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.