Izvor: Nezavisne Novine, 26.Jun.2016, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Safet Sušić: Vatrene je izdala sreća

BANJALUKA- Plasirati se u četvrtfinale sa četiri neriješena rezultata nije pošteno, ali je regularno i to zahvaljujući velikoj sreći, rekao je Safet Sušić, bivši selektor reprezentacije BiH i nekadašnji napadač Sarajeva i Pari Sen Žermena.

Čovjek koji na klupi "zmajeva" iz jednog od baraža takođe ima loše sjećanje na Portugal, smatra da su u subotu naveče kući trebalo da idu Ronaldo i društvo, a ne "vatreni". Kritike upućene na račun njegovog kolege Ante Čačića >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << smatra neosnovanim, jer izmjene koje je napravio nisu uticale na konačni rezultat.

"U fudbalu treba imati i puno sreće, pogotovo kada se sastanu dvije ekipe podjednakih kvaliteta i mogućnosti. Portugal je imao sreće u utakmici sa Hrvatskom, koja je, bez obzira na to što nije igrala na svom vrhunskom nivou, ipak trebalo da prođe dalje. Bili su bolji od Portugala. Ronaldo i društvo nisu imali ništa, izuzev tog gola što su dali. Čitao sam i francusku štampu u kojoj takođe navode da se pobjeda u 117 minuti može nazvati samo srećom, a veliki Ronaldo imao je samo jedan šut na gol. Žao mi je što Hrvati nisu prošli dalje", rekao je za "Nezavisne" Safet Sušić, koji utakmice Eura prati iz svog doma u Parizu.

NN: Smatrate da Portugal ide dalje nezasluženo?

SUŠIĆ: Činjenica je da je Portugal sa tri neriješena rezultata prošao u nokaut fazu. Zatim je prošao Hrvatsku opet neriješenim rezultatom nakon 90 minuta. Već su u četvrtfinalu, a nemaju, reklo bi sel nijednu pobjedu. Mislim da nije fer i pošteno, mada je, naravno, sve legalno i regularno, po pravilima, jer i to je fubal. Portugalci su igrali, stvarali šanse, davali golove, posebno u utakmici sa Mađarima (3:3), ali suština je da imaju četiri neriješena rezultata. Na kraju će još ispasti da će do finala doći bez ijedne pobjede.

NN: Je li Čačić napravio taktičke greške?

SUŠIĆ: Određeni broj medija u Hrvatskoj i kritičara odmah je selektora locirao kao glavnog krivca. Ne znam da li je pogriješio sa nekim izmjenama. Ne znam da li je trebalo ranije izvesti Marija Mandžukuća i Ivana Rakitića pogotovo. Vjerovatno će ga zbog toga mnogi kritikovati, ali ključne i najiskusnije igrače obično treba držati do kraja utakmice. Iznenadili su i mene pojedini potezi vezani za izmjene, iako ne mislim da je to razlog eliminacije. Jednostavno, nedostajalo je sreće.

NN: Jesu li Hrvati previše respektovali Portugal?

SUŠIĆ: Mislim da nisu. Naprotiv, Portugal je više respektovao Hrvate i igrao bojažljivo. Kada je utakmica počela, stalno su Hrvati imali loptu, bili su na polovini protivnika i Portugal je bio u većem strahu. Mislim da je određeni uticaj na igru "vatrenih" imao i medijski pritisak. Prije meča bilo je čak izjava kako će biti prvaci, a to nije tako jednostavno.

NN: Ko su Vaši favoriti za finale?

SUŠIĆ: Kao i svaki put, tu je pet-šest favorita, najviše mi se dopada način igre Italijana. Igraju definitivno najčvršće, precizno, bez previše komplikovanja. Mislim da će Italijani proći Špance. Teško im bilo ko može napraviti probleme u defanzivnim zadacima. Imaju dobrog golmana i uz to pozadi igrače kojima je teško dati i jedan gol, a pogotovo više. Na Italijane treba najozbiljnije računati.

NN: Čija Vas je eliminacija iznenadila?

SUŠIĆ: Nisam očekivao da će Turska imati onako loše izdanje. Objektivno, imaju ekipu koja može mnogo bolje od prikazanog na Evropskom prvenstvu. Takođe, Rusija je podbacila. Oni su zaista katastrofalno odigrali i moraće se dosta pozabaviti nekim stvarima u naredne dvije godine do početka Svjetskog prvenstva, kojem će biti domaćini.

NN: Čiji Vas je prolaz dalje iznenadio?

SUŠIĆ: Iskreno, među 16 najboljih nisam očekivao Island, pa ni Republiku Irsku i Sjevernu Irsku. Neću reći da su nezasluženo u nokaut fazi, ali bilo je i boljih ekipa koje su otišle prerano kući.

NN: Kakav Vam je opšti utisak Eura?

SUŠIĆ: Teško ga je porediti sa prošlim Evropskim prvenstvom, ali sve u svemu, mislim da kvalitet fudbala može dobiti prolaznu ocjenu. Ima se šta vidjeti. Dobra stvar je klima. Nije previše vruće, uslovi su u tom smislu idealni. Loša stvar su tereni koji su začuđujuće katastrofalni. Osim u Parizu na "Parku prinčeva" i u Lionu, svi ostali su u veoma lošem stanju. U Marselju i u Lilu čak su morali mijenjati travu prije nekoliko dana. Iznenadilo me da su Francuzi napravili takav propust.

Nekadašnji strateg "zmajeva" trenutno je bez trenerskog angažmana. U Francuskoj se oporavlja od nedavne operacije kuka. Nakon što je više od mjesec dana proveo na štakama, Sušić kaže da je situacija sada mnogo bolja. Ponovo je u formi.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.