SSSS uputio amandman na Zakon o radu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2016, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SSSS uputio amandman na Zakon o radu

Savez samostalnih sindikata Srbije uputio je premijeru, nadležnom ministarstvu i predsednici Skupštine, kao i predsednicima poslaničkih grupa amandman kojim se predlaže da se u Zakonu o radu predvidi da se zaposlenom na određeno vreme radni odnos mora produžavati do isteka njegove privremene sprečenosti za rad.

Time bi, kako je saopšteno iz SSSS, bila sprečena samovolja poslodavca da može dati otkaz ili odbiti da produži ugovor o radu dok je zaposleni na bolovanju, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što se to nedavno desilo samohranoj radnici, zaposlenoj u „Juri", dok je bila na bolovanju zbog lečenja od karcinoma.

Zbog toga je, kako se navodi, SSSS pripremio tekst amandmana na Zakon o radu kojim je predviđeno da zaposlenom koji je ugovorom zasnovao radni odnos na određeno vreme radni odnos ne može prestati dok je privremeno sprečen za rad, što znači da mu se radni odnos na određeno vreme produžava do isteka privremene sprečenosti za rad (bolovanja).

Ovaj sindikat veruje da ovom inicijativom izražava opšti stav javnosti da je posebno nehumano bolesnom radniku bitno pogoršati socijalni položaj ukidanjem materijalnog primanja.

"Pri tome, imamo u vidu i okolnost da ostavljanje bolesnog radnika bez iakakvog prihoda dodatno ugrožava njegovo zdravlje", navodi se u saopštenju.

Sindikat se nada da će ova inicijativa biti prihvaćena i da ćemo, kako navode, tako kao zajednica pokazati da se po našem uverenju interes i humanost ne isključuju, već da je prava mera njihovog međusobnog odnosa vezivno tkivo društva u kakvom želimo da živimo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SSSS: Da menjamo Zakon, ugovor dok traje bolovanje

Izvor: B92, 07.Dec.2016

Beograd -- Savez samostalnih sindikata Srbije predložio je amandman na Zakon o radu kako bi se bolje štitila prava radnika dok su na bolovanju...Predloženo je da se propiše da zaposlenom na određeno vreme radni odnos ne može prestati dok je privremeno sprečen za rad, odnosno da mu se radni odnos...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.