Reforme za osnovce od naredne školske godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Mar.2017, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reforme za osnovce od naredne školske godine

Reforme obrazovanja u osnovnim školama počeće od naredne školske godine, poručio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Šarčević je danas obišao Osnovnu školu "Maršal Tito" u selu Padina kod Kovačice, u kojoj se nastava izvodi na slovačkom jeziku, dok srpski jezik kao nematernji uče svi učenici.

Ministar je ukazao i da je obrazovanje na maternjem jeziku svih nacionalnih manjina ono čime Srbija treba da se ponosi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Takođe, istakao je i da mu je drago što vidi jedinu veliku školu u seoskoj sredini.

"Imate sjajne uslove za sport, čak tri fiskulturne sale, a ono na čemu ćemo zajednički raditi narednih meseci je podizanje informatike", rekao je Šarčević, a saopštilo resorno ministarstvo.

Predsednik opštine Kovačica Milan Garašević kazao je da je ta opština poznata po tom što svako govori na svom jeziku.

"I svi se razumemo. Dvesta godina čuvamo tradiciju i dobre međunacionalne odnose", rekao je Garašević.

Inače, u Padini žive pretežno Slovaci, a sredinu odlikuje multikulturalnost, višejezičnost i multikonfesionalnost.

Ta specifičnost se odslikava i na život škola u ovoj sredini, pa se u sedam osnovnih škola nastava realizuje na četiri različita jezika, na srpskom, mađarskom, rumunskom i slovačkom jeziku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šarčević: Reforma u osnovnim školama već od septembra

Izvor: Blic, 26.Mar.2017

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da reforma obrazovanja u osnovnim školama kreće već od naredne školske godine. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvete, Šarčević je to izjavio prilikom obilaska Osnovne škole "Maršal Tito" u selu Padina,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.