Preventivni pregledi radi prevencije raka grlića materice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jan.2015, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preventivni pregledi radi prevencije raka grlića materice

Povodom nedelje prevencije raka grlića materice, sve žene koje se nalaze u rizičnoj grupi biće pozvane na pregled koji će moći da obave bez čekanja u svojim domovima zdravlja, saopštila je danas Gradska uprava.

Cilj je da se unapredi sprovođenje programa organizovanog skrininga raka i da se na taj način doprinese smanjenju oboljevanja i umiranja od ove još vrlo rasprostranjene bolesti, dodaje se u saopštenju.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Irena Vujović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekla je da je poslednja nedelja januara tradicionalno posvećena prevenciji raka grlića materice, koji je po učestalosti treći maligni tumor u svetu.

Od njega oboljeva više od 500.000 žena godišnje, što je oko osam procenata svih slučajeva raka u svetu kod žena.

"Budući da je opredeljenje Grada u narednom periodu da se prioritet da prevenciji, ovo je jedna od prilika da grad Beograd da svoj doprinos tako što će organizovati preventivne preglede kod žena radi ranog otkrivanja raka grlića materice", rekla je ona, a navodi se u saopštenju.

U organizaciji zdravstvene zaštite grada Beograda prevencija će biti prioritet, jer smatramo da je ona u poslednjem periodu bila zapostavljena, dodala je Vujović.

Ranim pregledima i dijagnozom sprečavaju se komplikacije, olakšava lečenje, smanjuje invalidnost koja kod žena nastaje i troškovi za celu društvenu zajednicu.

Budući da se ova bolest javlja kod žena koje su u najboljem životnom i radnom dobu, smatramo da će se kroz prevenciju, gde će jedan segment biti prevencija raka grlića materice, raditi i na podizanju zdravstvene kulture stanovništva i većoj dostupnosti zdravstvenih usluga svim stanovnicima Beograda, rekla je Vujović.

Svakog dana u Srbiji od raka grlića materice obole četiri žene, a jedna izgubi bitku sa ovom bolešću, upozoravaju stručnjaci.

Oni pozivaju žene da se uključe u preventivne programe, čiji je cilj da se bolest otkrije u fazi kad je izlečiva.

Nedelja prevencije raka grlića materice organizuje se svake godine od 25. do 31. januara, sa ciljem da se poboljša informisanost javnosti o značaju preventivnih pregleda, da se unapredi sprovođenje programa organizovanog skrininga raka i da se na taj način doprinese smanjenju oboljevanja i umiranja od ove bolesti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.