Preminuo slikar Živojin Žika Miškov

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2016, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo slikar Živojin Žika Miškov

Najstariji slikar na Petrovaradinskoj tvrđavi, najstariji član udruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave "Likovni krug" koji je prošle godine obeležio pola veka od kada ima atelje u ovoj najvećoj umetničkoj koloniji u Evropi, akademski slikar Živojin Žika Miškov, preminuo je u nedelju, u svojoj 92. godini.

Miškov je preminuo u svom ateljeu, među slikama na kojima je, kao veliki svetski putnik, oslikao gotovo ceo svet… među svojim kornjačama sa Galapagosa, tukanima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz Južne Amerike, kišnim šumama Amazona. Nad svojim gradom. Živojin Žika Miškov je preminuo i u svojoj kući jer, jedini je umetnik koji je insistirao da mu adresa u ličnoj karti bude – upravo atelje, Duga kasarna, Petrovaradinska tvrđava.

Živojin Žika Miškov rođen je u Kovilju 17. avgusta 1925. godine. Diplomirao je slikarstvo 1963. na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Vinka Grdana. Imao je više od sto izložbi širom sveta, čak 12 žiriranih u Parizu, a broj kolektivnih se ne zna. Samo tokom svog petogodišnjeg boravka u glavnom gradu Francuske, izlagao je i samostalno i na brojnim velikim godišnjim manifestacijama kao što je Gran Pale. Izlagao je po čitavoj Evropi, ali i u Aziji i Južnoj Americi. Bio je i član Saveza Udruženja likovnih umetnika Vojvodine. Dobitnik je brojnih priznanja, između ostalih: Povelje grada Novog Sada 1983. godine za doprinos kulturnom razvoju grada, kao i Prix de France – srebrna medalja za crtež 1981. godine. Njegove slike se nalaze u Muzeju grada Novog Sada, u Muzeju savremene umetnosti u Francuskoj – deo stalne postavke savremene evropske likovne umetnosti.

Bio je učesnik NOB-a.

Živojin Žika Miškov će biti kremiran u četvrtak, 27. oktobra 2016. godine. Ispraćaj je na Novom groblju u Novom Sadu u 13.30 sati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Preminuo Žika Miškov najstariji slikar na Petrovaradinskoj tvrđavi

Izvor: Blic, 24.Okt.2016

Akademski slikar Živojin Žika Miškov, najstariji član udruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave “Likovni krug” preminuo je u nedelju, 23. oktobra, u 92. godini, navode u ovom udruženju...Miškov je preminuo u svom ateljeu u kome je radio više od pola veka, među svojim slikama na kojima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.