Preminuo Maradonin drugi najveći neprijatelj

Izvor: Mondo, 30.Jul.2014, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Maradonin drugi najveći neprijatelj

Svi ćemo se složiti da Dijego Armando Maradona u fudbalskom svetu nema većeg protivnika i rivala od Pelea, ali ovog čoveka je posebno prezirao...

Foto: Guliver/Getty Images/Lalo Yasky

Hulio Umberto Grondona, potpredsednik FIFA i prvi čovek argentinskog fudbala, preminuo je danas u 83. godini, brzo nakon što je primljen u bolnicu zbog problema sa srcem.

FIFA i AFA nešto kasnije u sredu popodne po našem vremenu objavile su da je stalo srce >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ovog dugogodišnjeg fudbalskog radnika, koji je bio na čelu Argentinske fudbalske asocijacije punih 35 godina i za svog mandata učestvovao u osvajanju druge titule prvaka sveta, 1986. godine u Meksiku.

Tada je briljirao prema mnogim mišljenjima najbolji fudbaler sveta svih vremena, Dijego Armando Maradona, čovek koji je uprkos problemima sa drogom odmah po završetku igračke karijere izjavio da mu je životni san da postane selektor Argentine.

Grondona je dugo oklevao da mu učini takvu čast, ali i stavi oko vrata takvu obavezu, sve dok se Maradona nije potpuno rehabilitovao, oporavio, uključio u socijalni život i počeo, koliko-toliko, da se ponovo nosi sa teretom slave koju je stekao.

Uoči kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi, Grondona je napravio najveći populistički potez koji je mogao da učini za vreme svog mandata i postavio Maradonu za selektora, što mu se umalo obilo o glavu, jer je slavni Dijego tokom kvalifikacija isprobao više od 100 igrača i izborio plasman na Mundijal u poslednjem kolu pobedom u dramatičnoj utakmici, u Urugvaju, nedugo nakon što je ponižen u Boliviji rezultatom 1:6.

U Južnoj Arfici, ali i pre puta na završnicu, Maradona je bio zaratio sa nekoliko sjajnih argentinskih igrača, a kada je Nemačka izmarširala preko "gaučosa" u četvrftfinalu i pobedila rezultatom 4:0 (što danas malo ko pominje), Maradona se pognute glave vratio u otadžbinu, odbio da podnese ostavku, ali bio smenjen nedugo zatim.

Grondoni to, za života, nije oprostio. Od najvernijeg navijača Argentine, "El Pibe" se pretvorio u najžešćeg kritičara igre nacionalnog tima i rada AFA, a kada ga je Grondona tokom Mundijala nazvao "baksuzom", zbog toga što je Argentina, tj. Lionel Mesi dao gol za pobedu tek kada je on sa kćerkom napustio tribine, on mu je tokom gostovanja u jednoj TV emisiji pokazao srednji prst i ostatak šampionata gledao iz hotelske sobe.

Grondona je, takođe, bio osnivač i predsednik kluba Arsenal de Sarandi, koji se takmiči u najvišem rangu argentinskog fudbala.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

OSTAO MU SAMO PELE: Preminuo jedan od dva najveća neprijatelja Maradone

Izvor: Kurir, 30.Jul.2014

Hulio Umberto Grondona, potpredsednik FIFA i prvi čovek argentinskog fudbala, preminuo je u 83. godini..Argentina je ostala bez predsednika Fudbalskog saveza Hulia Umberta Grondone, koji je za 35 godina na tom mestu, pošoa put od čoveka koji je otrio i na neki način učestvovao u afirmaciji fudbalera...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.