Počela trka za indeks na fakultetima u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2017, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela trka za indeks na fakultetima u Srbiji

Predajom dokumenata danas je počeo upis na većini državnih fakulteta i visokih škola strukovnih studija.

Indeks Univerziteta u Beogradu ove školske godine dobiće 14.850 studenata, od kojih će 9.511 studirati na teret budžeta, dok će ostali morati da plaćaju školarine.

Pravni fakultet u Beogradu vrata za buduće brucoše otvorio je jutros već oko osam sati, a prodekan za nastavu prof. Vladan Petrov kaže da ove godine kvota , kao i prošle, 1.450 mesta - 600 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << budžetskih i 850 za samofinansirajuće studente.

"Ranije je Pravni fakultet godinama primao 1.500 studenata, ali smo se odlučili da smanjimo broj kako bi se uskladili sa zahtevima Bolonje da profesori i studenti neposrednije rade i funkcionišu", pojašnjava Petrov.

On dodaje da se prošle godine osetio blagi pad interesovanja budućih studenata za Pravni fakultet, te da su u tri upisna kruga uspeli da popune kvotu.

"Organizovali smo pripremnu nastavu u dva kruga i ona je bila solidno posećena, te je naša procene da bi broj prijavljenih studenata mogao da se kreće kao i prošle godine, a to je oko 1.400 studenata", rekao je Petrov za Tanjug.

Prijava studenata na Pravni fakultet traje do petka, dok je prijemni ispit zakazan za 27. jun.

Među prvima dokumenta je jutros predao i Miloš Mihajlović iz Prokuplja koji kaže da je završio srednju Medicinsku školu, ali da ga zanima pravo i da je zbog toga odlučio da pokuša da upiše taj fakultet.

"Pravo sam rešio da upišem jer me interesuje ta oblast, a to je i jedno od najperspektivnijih zanimanja u našoj državi. Diplomirani pravnik je potreban svakoj firmi", kaže Miloš.

Mogućnost zapošljavanja presudna je bila da se za pravo odluče i Nikolina Dubraja i Irena Vučić.

"Odlučila sam da upišem Pravni fakultet zbog širokog dijapazona poslova koje možemo da radimo posle tog fakulteta. Možemo da se bavimo advokaturom, ali i kriminologijom koja mene zanima", pojasnila je ona.

Prodekan za nastavu ETF-a prof. Predrag Ivaniš kaže da je kvota na tom fakultetu ove godine 660 studenata i to na smeru Elektrotehnika i računarstvo - 540 studenata, a Softversko inženjerstvo 120 studenata.

"Neki preliminarni pokazatelji su veb prijave koje pokazuju da je do sada prijavljeno oko 1.100 kandidata. Očekujemo da će taj broj biti veći", rekao je Ivaniš Tanjugu.

One je dodao da postoji mogućnost povećanja kvota, u akciji vlade Srbije vezano za IT sektor, ali da će o tome odlučivati narednih dana. Ukoliko bude bilo povećanja, biće na smeru Softversko inženjerstvo i očekuje se da će biti do 60 mesta.

Milan Kuzomora, završio je gimnaziju u Vrbasu, a odlučio se za ETF jer misli da taj fakultet pruža veliku perspektivu.

"Svakako razmišljao sam i o mogućnosti brzog zapošljava, ali mi to nije bio primarni cilj zbog čega sam se opredelio za ETF", naglasio je on.

Od 26. juna do 2. jula biće organizovani prijemni ispiti, a 10. jula objavljena konačna rang lista. Upis na fakultete biće obavljen od 10. do 14. jula.

Drugi upisni rok počinje 1. septembra predajom dokumenata, koja traje do 5. septembra, a 6. i 7. septembar rezervisani su za prijemne ispite.

Konačna rang lista biće objavljena 13. septembra, a upis mora biti završen najkasnije do 16. septembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.