Opljačkana Titova Knjiga žalosti - na aukciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2017, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opljačkana Titova Knjiga žalosti - na aukciji

Medijska mreža Antidot saopštila je danas da je došla do saznanja da će 12 eksponata ukradenih iz Muzeja istorije Jugoslavije - potpisi svetskih državnika i njihove pisane izjave iz Knjige žalosti povodom smrti Josipa Broza Tita, biti izloženo na aukcijskoj prodaji u španskom gradu Malaga 3. juna.

Radi se o 12 autografskih strana koje su svetski državnici osamdesetih godina prošlog veka zapisali u Titovu Knjigu žalosti u Kući cveća.

Posvete državnika poput >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Norodoma Sihanuka, Indire Gandi, Mihaila Gorbačova, Nikolae Čaušeskua, Hafeza al Asada, Jasera Arafata, Ulofa Palmea, Džordža Buša i ostalih predstavljaju samo deo znatno veće kolekcije od 40 strana koje su isečene i ukradene iz Muzeja istorije Jugoslavije.

U nastojanju da se utvrdi autentičnost ponuđenih autografskih primeraka, redakcija Antidota je kontaktirala direktora akcionarske kuće International Autograph Auctions Europe koja organizuje aukciju, a koji je potvrdio da su ponuđeni eksponati provereno autentični.

Rečeno je da se kolekcija nalazi u vlasništvu jednog od najpoznatijih evropskih kolekcionara iz te oblasti, čije ime nije želeo da obelodani.

Antidot je o svom otkriću obavestio ministarstva kulture i unutrašnjih poslova, ali od njih do danas nisu dobili povratne informacije o tome da li su i koja aktivnosti preduzete na razrešenju slučaja krađe i aukcijske prodaje eksponata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.