Novčanici od kože lososa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2015, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novčanici od kože lososa

U borbi protiv bacanja ostataka hrane preduzeće Tidal Vižen (Tidal Vision) počelo je da pravi novčanike od kože lososa, koja se inače najčešće odstranjuje u ishrani.

U svetu je pokrenut veliki broj inicijativa kako bi se sprečilo bacanje hrane kojima su se priključili Kreg Kasberg i Zak Vilkinson, kapetani ribarskog broda na Aljasci.

Njih dvojica su došli na ideju da od kože lososa, koja bi se inače bacila, naprave novčanike.

Njihov novi artikl >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se može videti na onlajn platformi Kikstarter.

Plan ove dvojice preduzetnika je da i oklop školjki i raka transformišu u savremenu odeću koja štiti od alergena i mikroba, prenosi magazin Slejt.

Kožara Tidal Vižen je počela sa proizvodnjom modnih sitnica ali i novčanika od lososove kože. Veliki broj dizajnera ali proizvođača gitare, nameštaja i papuča zainteresovano je za kupovinu kože od lososa.

Tidal Vižen želi da razvije ovaj koncept u SAD.

U svetu već postoji malo tržište kože u lososu.

U čileanskoj Pentagoniji mladi preduzetnik i dizajner Stiven Kerestegian otkupljuje od lokalnih fabrika za preradu morskih plodova kožu od lososa koju dalje prerađuje tradicionalnim metodama za preradu kože u savremeni ekološki materijal.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.