Nema fudbala u Izraelu zbog praznika?

Izvor: B92, 03.Sep.2015, 03:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema fudbala u Izraelu zbog praznika?

Fudbalska asocijacija Izraela zapretila je da će stupiti u štajk ukoliko se ne dozvole utakmice i subotom, kada se slavi najveći jevrejski verski praznik Šabat.

Do sada su se neke prvenstvene utakmice igrale i subotom, na dan kada veći deo zemlje ne radi.

Ta praksa je dovedena u pitanje, pošto je u avgustu sud doneo odluku da se zabrane utakmice za Šabat.

Portparol Fudbalske asocijacije Izraela Ejtan Dotan rekao je za AFP da će u slučaju da vlada ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << omogući igranje utakmica na praznik, svi mečevi biti otkazani do sledećeg obaveštenja, 12. septembra.

Šabat je tradicionalni verski praznik Jevreja koji traje od zalaska sunca u petak, do zalaska sunca u subotu, a u tom periodu zabranjene su sve fizičke aktivnosti.

"Ovim ne želimo da objavimo rat religiji, već da velikom broju Izraelaca omogućimo da uživaju u svom jedinom slobodnom danu u toku nedelje", rekao je Dotan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.