Muhamed Ali u bolnici

Izvor: RTS, 23.Dec.2014, 01:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muhamed Ali u bolnici

Legendarni bokser Muhamed Ali, nekadašnji višestruki svetski prvak teške kategorije u proferionalnom boksu, smešten je u bolnicu zbog upale pluća. Ne očekuje se da bude dugo hospitalizovan, jer je bolest na vreme primećena i tim lekara očekuje njegov brzi oporavak.

Muhamed Ali (72) već decenijama se bori sa Parkinsonovom bolešću koja je dijagnostikovana 1984. tri godine posle njegovog povlačenja sa ringa.

" Muhamed Ali je primljen u bolnicu u subotu sa upalom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pluća. U stabilnom je stanju, a njegov tim lekara očekuje brzi oporavak i izlazak iz bolnice, jer je bolest na vreme otkrivena", rekao je njegov portparol Bob Gunel za svetske medije.

Legenda svetskog boksa je u ring šao kao Kasijus Klej, mladić koji je sa 18 godina osvojio zlatvu medalju u poluteškoj kategoriji na Olimpijskim igrama 1960. u Rimu. Ljubitelje boksa je iznenadio do tada neviđenim stilom borbe sa potpuno spuštenim gardom i neverovatnom brzinom kretanja u ringu. Sem po bokserskoj veštini bio je poznat po svom neobičnom karakteru, sjajnim marketinškim nastupima i kampaljama i po političkoj aktivnosti. Prešavši u profesionalne boksere 1964., promenio je veru u islam uzevši ime Muhamed Ali. Iste godine osvaja prvi put osvaja titulu svetskog prvaka u teškoj kategoriji od Sonija Listona, tehničkim nokautom u šestoj rundi.

Sledećih godina je na vrhuncu karijere i brani titulu devet puta. Prekretnica u karijeri je njegova odluka da odbije da ode u Vijetnamski rat. Zbog toga je izgubio titulu a pretila mu je i zatvorska kazna.

Posle sudske pobede, boksu se vraća 1971. godine, kada izaziva Džoa Frejzera aktuelnog svetskog prvaka. Njihov meč je jedan od najkrvavijih. Klej nije dostigao staru formu, bio je teži i sporiji nego nekada i Frejzer je pobedio i zadržao titulu.

Muhamed je titulu po drugi put osvojio 1974. godine protiv Džordža Formana udarača, sa kojim je potpuno promenio dotadašnji stil borbe. Ostalo je legenda...

Muhamed Ali, koga i danas mnogi zovu Klej, smatra se jednim od najvećih sportista dvadesetog veka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.