Milan Rastavac – meraklijski gospodin Posebni i Čelsi sa Nišave!

Izvor: MozzartSport.com, 01.Mar.2015, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milan Rastavac – meraklijski gospodin Posebni i Čelsi sa Nišave!

Pred početak sezone na imenovanje trenera Radničkog mnogi su gledali sa podsmehom. Posle utakmica sa Crvenom zvezdom i Partizanom utisak je da je uprava kluba sa Čaira napravila pun pogodak

Bila je to jesen za zaborav u Nišu. Statistički najgora u Superligi. Početak sa pet uzastopnih poraza. Samo bod osvojen na osam gostovanja. I mršavih 12 bodova pred zimsku pauzu. Kada je tokom pauze na mesto Saše Mrkića postavljen Milan Rastavac, a ne neko od "velikih imena" >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << o kojima se govorilo – pominjali su se Milovan Rajevac, Branko Sosa Babić, Dragoljub Bekvalac, Milko Đurovski i Miodrag Ješić – mnogi su se zabrinuli da je uprava Radničkog izgubila kompas. Na pomen Rastavca gledalo se sa podsmehom. "Pa on je bio selektor U19 ženske reprezentacije?!", govorili su zloslutnici...

Dva meseca kasnije slika je sasvim drugačija.

Radnički je istina i dalje na pretposlednjem mestu na tabeli, ali prve prolećne partije daju povod za optimizam u Nišu. U prvom kolu polusezone na Čairu je uštopovao Crvenu zvezdu, koja mu je prvu pravu šansu stvorila tek u 90. minutu. Opravdanje je bio loš teren. Partizan je bio mnogo opasniji, stvorio nekoliko šansi, poništen mu je i gol zbog sumnjivog ofsajda, ali je Radnički odoleo. Crno-beli su alibi pronašli u sudijama, kratkoj sudijskoj nadoknadi, javnost je hvalila golmana Nišlija Milana Borjana

Činjenica je međutim da je Radnički odneo bod iz Humske.

"I ne samo to. Ovo je prvi put posle dve decenije da Radnički nije poražen na gostovanju kod Partizana. Pritom, ovo je prva utakmica posle više od 16 meseci da Partizan u ligaškom meču nije uspeo da postigne gol kao domaćin. Možemo da pričamo o tome da Zvezda i Partizan nikad nisu bili slabiji, ali ovo je svakako uspeh", komentariše za MOZZART Sport urednik sportske redakcije niških Narodnih novina Dušan Jocić podsećajući da duel Partizana sa Javorom 5. oktobra 2013.

Poslovično dobro upućen u zbivanja na Čairu Jocić ipak ne može da mnogo govori o Rastavcu. Prosto, za razliku od nekih ranijih trenera Nišlija, poput Dragoljuba Bekvalca ili Dragoslava Stepanovića, Rastavac je mnogo nenametljiviji. Iako ljubazan, nešto zatvoreniji u obraćanju javnosti. Narodski rečeno manje "namazan".

"I kad je dolazio pratio ga je glas da je, da tako kažem, odličan ‘lap-top trener’. Da zna da analizira igru protivnika, da ume da postavi taktiku. Ali očigledno da u njemu ima i nešto više od toga. Ovde po Nišu ga hvale i saradnici i igrači. Kažu da radi odličan posao, da je vrlo temeljan", kaže nam Jocić.

Poželeli smo neke detaljnije informacije. Rastavac nije baš "tikva bez korena". Prema rečima Milorada Kosanovića, sa kojim je bio u ljubljanskoj Olimpiji, šef struke Radničkog je bio kapiten omladinskog tima Vojvodine koji je osvajao i Kup one stare Jugoslavije. Uz ogradu da nije baš siguran za kapitensku traku, Kosanović se priseća da je Voša u finalu dobila splitski Hajduk. Igračka karijera Rastavca nije bila berićetna. Dobrim delom i jer se sada 41-godišnji trener odmah posvetio obrazovanju.

"On je rođeni Novosađanin! I kao takav već ima prednost u odnosu na druge. Pre svega jer je pristojan, odmeren momak, fino i pametno stvorenje. Nije pao s kruške, nije folirant", sa osmehom za MOZZART Sport govori Kosanović ističući da mu je veoma drago što se neko dosetio da posveti neki redak Rastavcu.

Za rezultate na početku prolećnog dela sezone kaže da ga ne iznenađuju.

"Možda se javnost čudi, ali ja ne. On je ozbiljan dečko. Imao je sreću, za razliku od nekih drugih momaka, da dobije mogućnost da sa nekim nešto radi, da pita. Bio je instruktor u FSS, selektor U19 ženske reprezetnacije, prošle godine smo bili zajedno u Olimpiji. Ima neko iskustvo, ne zbog mene, nego zato što je dobio priliku da radi. I pohvatao je sve bitne stvari. Kod njega više nema tajni, nema lutanja. Sad tačno zna šta da radi i to što radi može samo da podiže. Uhvatio je suštinu".

Dugogodišnjeg kolegu – neki oblik  saradnje Kosanović i Rastavac održavaju više od sedam godina – iskusni trenerski vuk ipak savetuje: Bez zaletanja!

"Ima šansu da pokaže da zna, ali to ne znači da će da napravi čuda neka u NišuI siguran sam da neće upasti u tu zamku. On je momak koji čvrsto stoji na zemlji".

Rastavac čvrsto stoji na zemlji, a Radnički čvrsto igra odbranu. Nadimak "Real sa Nišave" stoga bi možda uskoro mogao da se transformiše u "Čelsi sa Nišave". Defanziva mu međutim neće doneti opstanak u Superligi. Postavlja se pitanje šta će biti kad Radnički bude došao u situaciju da mora da pobedi?

"Ponoviću – on je pametan momak i igru je prilagodio kvalitetu ekipe kojim raspolaže. Ne bavi se nekim imaginarnim idejama. A čak mislim da, a čujemo se i dan danas, da ume da pored toga koriguje igru i prema protivniku. Nije on briljantan defanzivni trener. On se prilagodi svom timu i kvalitetu protivnika. Videćemo da li će u Nišu biti tako? Dokle je stigao na tom nivou? Da li mu karakteristike Radničkog dozvoljavaju da napadne?", podvlači Kosanović.

Kao i uvek - vreme će biti sudija. Ali uvek se obradujemo novom licu u jednoličnom srpskom fudbalu.

(FOTO: Star Sport, MN Press)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.