Lorenco sjajan na otvaranju sezone

Izvor: B92, 08.Apr.2012, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lorenco sjajan na otvaranju sezone

Španac Horhe Lorenco pobednik je trke za Veliku nagradu Katara, kojom je startovao ovogodišnji Moto GP šampionat.

Vozač Jamahe je do trijumfa pod reflektorima na stazi "Losail" došao u vremenu od 42:44.214 minuta, sa manje od sekunde prednosti u odnosu na Danija Pedrosu na Repsol Hondi.

Treće mesto na pobedničkom postolju zauzeo je aktuelni šampion Kejsi Stoner, dok je najbolji među vozačima na CRT mašinama bio Kolin Edvards na 12. poziciji.

Na otvaranju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nove sezone viđena je velika borba trojice vozača, a iako je Stoner bio taj koji je vodio tokom većeg dela trke, on je u finišu trke izgubio dosta vremena i na kraju je završio kao treći. Odlični duel imali su vozači Jamahe Teh 3 Kal Kračlou i Andrea Doviciozo, iz koje je kao pobednik izašao Britanac, dok je devetostruki svetski šampion Valentino Rosi imao razočaravajuću trku, koju je završio kao deseti.

Od starta na stazi "Losail” je poveo Lorenco, ispred Pedrose, Stonera, Bena Spiza na Jamahi, Dovicioza, vozača Dukatija Nikija Hejdena i Kračloua. Rosi je bio tek 11, dok je do kraja kruga Kračlou uspeo da se probije ispred 'Doktorovog’ timskog kolege, a Doviciozo je pretekao Spiza. Hejden je nastavio da nazaduje, pa je pao na osmu poziciju, ispred Bautiste i Rosija.

Posle prvog kruga prva trojica su se odvojili od svojih pratilaca, ali je razmak između njih bio veoma mali. Na samom startu drugog kruga, Stoner je prešao na drugu poziciju, pretekavši Pedrosu, i odmah je počeo da pritiska Lorenca. Australijanac je isto učinio i u duelu sa vozačem Jamahe, a iako je tada imao čist put pred sobom nije uspevao da se više odvoji od Lorenca i Pedrose.

U međuvremenu, Spiz je pao na sedmu poziciju, iza Bradla, a vrlo brzo je imao pad za još dve pozicije, a ispred njega su se nalazili Bautista i Hejdena. Rosi je u petom krugu ponovo pao na 12. mesto posle kratkog izleta van staze. Najviše uzbuđenja u tim trenucima viđeno je u duelu dvojice timskih kolega, Kračloua i Dovicioza, a iako je Britanac imao nekoliko šansi, nije uspevao da pretekne italijanskog motociklistu.

Stoner se do desetog kruga odmakao na skoro dve sekunde od Lorenca, dok je Rosi do tada uspeo da se probije ispred Spiza, koji je imao problema sa zadnjim pneumatikom, i dođe do desete pozicije. Ispred ’Doktora’ bio je Barbera, iza Hejdena i Bautiste, dok se borba Dovicioza i Kračloua zahuhtavala.

U poslednjih desetak krugova Lorenco je uspeo da se malo približi Stoneru, ali je Australijanac vrlo brzo svoju prednost vratio na oko dve sekunde. Za to vreme, Hejden, Bautista i Barbera su sustigli Bradla na šestoj poziciji, dok je Kračlou šest krugova pre kraja konačno uspeo da se probije ispred Dovicioza.

U poslednjih pet krugova Lorenco se primakao na ispod sekunde Stoneru, ali je odmah iza njega bio Pedrosa, koji ga je napao i pretekao na startu 19. kruga. Vozač Jamahe je, ipak, vrlo hrabro krenuo da pretekne svog sunarodnika i potpuno se primakao Stoneru, ispred kojeg se i našao vrlo brzo. Šampion kraljevske klase iz 2010. odmah je pobegao dvojcu Repsol Honde, a Stoner je na startno-ciljnom pravcu izgubio još jednu poziciju, od Pedrose, koji je krenuo u poteru za Lorencom.

Ipak, Lorenco je u poslednji krug ušao sa sekundom prednosti, dok je iza Barbera izgubio dve pozicije pošto je na kratko izleteo sa staze i to su bile jedine promene na stazi. Pedrosa je kao drugi prošao kroz cilj, ispred Stonera, Kračloua, Dovicioza, Hejdena, Bautiste, Bradla, Barbere i Rosija. Spiz je bio tek 11. i poslednji od vozača na mašinama do 1.000 kubika, pošto je Karel Abraham odustao. Edvards je kao najbolji na CRT motoru imao skoro minut zaostatka u odnosu na Lorenca, dok su se među osvajačima bodova našli i Randi de Punije, Joni Ernandes i Aleks Espargaro.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se trkom za Veliku nagradu Španije na stazi „Heres" 29. aprila.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VN Katara: Stoner prepustio pobedu Lorencu

Izvor: Sportal.rs, 08.Apr.2012

Vozač fabričkog tima Jamahe Horhe Lorenco je pobedio u uvodnoj trci u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata koja je vožena u Kataru. Španac je na stazi "Losail" zabeležio vreme od 42:44.

Nastavak na Sportal.rs...

Lorenco ispred Hondi

Izvor: Sportski Žurnal, 09.Apr.2012, 00:05

Ako je suditi prema prvoj trci promene u Moto GP klasi dale su rezultata, barem kada je u pitanju borba za sam vrh. Iako smo pomalo navikli da prva trka sezone u Kataru protekne u znaku Kejsija Stonera, pod uslovom da Australijanac ne izleti sa staze, ovoga puta to nije bio slučaj. Strpljivom vožnjom...

Nastavak na Sportski Žurnal...

Jorge Lorenzo trijumfovao na trci za Veliku Nagradu Katara

Izvor: Moto.rs, 09.Apr.2012

Lorenzo je uspeo da pobedi na ovoj trci ispred vladajućeg svetskog šampiona Casey Stonera koji vozi za Repsol Honda tim, kao i klupskog kolege Dani Pedrose. Lorenzo je startovao sa pol pozicije, što mu je prva takva situacija od trke za GP SAD u julu prošle godine. Na kraju Lorenzo je završio...

Nastavak na Moto.rs...

Rosi: Ne mogu da vozim ovaj Dukati

Izvor: B92, 09.Apr.2012

Devetostruki svetski šampion Valentino Rosi bio je veoma razočaran posle desetog mesta na trci u Kataru, na otvaranju sezone u Moto GP šampionatu...Doktor' je imao velikih problema sa svojim Dukatijem od početka trkačkog vikenda na stazi "Losail" i nijednog trenutka nije mogao da parira vozačima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.