Kraj islandske bajke: Francuska u polufinalu!

Izvor: B92, 03.Jul.2016, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj islandske bajke: Francuska u polufinalu!

Fudbalska reprezentacija Francuske zaustavila je najprijatnije iznenađenje Evropskog prvenstva i plasirala se u polufinale.

Ekipa Didijea Dešana bila je bolja od Islanda sa 5:2 na stadionu ’Francuska’ i igraće protiv selekcije Nemačke u borbi za veliko finale.

Islanđani su na ovom turniru pobrali simpatije svih neutralnih ljubitelja fudbala. Prošli su grupnu fazu u svom prvom učešću na velikom takmičenju, u osmini finala su napravili senzaciju izbacivši >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Englesku, ali dalje nisu mogli.

Francuska je u četvrtfinalu prikazala daleko najbolju partiju od starta turnira, pa je sav posao završila već u prvom poluvremenu posle kojeg je vodila sa 4:0.

Olivije Žiru je načeo mrežu Islanđana u 12. minutu. Pol Pogba je postigao svoj prvi gol na šampionatu osam minuta kasnije, a do poluvremena su poagađali i najbolji strelci na turniru – Paje u 43. i Grizman u 45. minutu.

U drugom poluvremenu Islanđani su smanjili golom Sigtorsona u 56. minutu, ali im je nadu u čudesan preokret brzo ugasio Olivije Žiru koji je tri minuta kasnije pogodio za 5:1. Konačan rezultat sedam minuta pre kraja postavio je Bjarnason.

U drugom polufinalu sastaju se Vels i Portugal.

Tok meča pratite na našem sajtu:

Islanđani se nisu na početku povukli kao što su mnogi očekivali. Krenuli su hrabro, pa su čak vršili pritisak na poslednju liniju francuske odbrane u prvih desetak minuta.

Prvi pokušaj imao je Sigurdson u četvrtom minutu, a dva minuta kasnije na drugoj strani je mnogo ozbiljnije zapretio Paje, ali je ostalo 0:0.

Francuzi su ipak brzo došli do prednosti iako nije izgledalo tako. U 13. minutu Matuidi je sjajno proigrao Žirua koji je iskosa sa leve strane šutirao, imao je sreće pošto je lopta prošla kroz noge golmanu Islanda i Francuska je povela.

Rani gol mnogo je značio domaćinu koji je zaigrao mnogo opuštenije i već je u 20. minutu duplirao prednost. Posle kornera sa desne strane Pol Pogba je sjajno skočio na drugoj stativi i golman Haldarson je bio nemoćan - 2:0.

Utakmica je, posle drugog gola, izgubila na ritmu. Francuzi su bili zadovoljni sigurnim vođstvom pa nisu napadali sa previše igrača. Čuvali su loptu između dva šesnaesterca i čekali priliku da Island napravi grešku u odbrani.

Meč je definitivno rešen u 43. minutu. Najbolji igrač Francuske Dmitri Paje dobio je loptu od Grizmana na ivici kzanenog prostora, namestio je na levu nogu i preciznim udarcem zatresao je mrežu rivala - 3:0.

Samo dva minuta kasnije i Grizman je pogodio. Bila je to sjajna akcija, Žiru je propustio loptu kroz noge i omogućio Grizmanu da izađe sam pred Haldarsona, a napadač Atletika je majstorski lobovao golmana za 4:0.

Početkom drugog poluvremena Francuska je pokušala da mirnom igrom potroši što više vremena. Na drugoj strani, selektor Islanda je već na poluvremenu izvršio dve izmene, a u 56. minutu Island je smanjio. Sigurdson je poslao odličnu loptu na peterac, a tamo se najbolje snašao Sigtorson pa je Ljoris bio nemoćan na prvoj stativi - 4:1.

Ipak, samo tri minuta kasnije Francuska je odgovorila. Delovalo je da domaćin može da postigne gol kada god hoće, a posle centaršuta sa desne strane Žiru je skočio najviše, postigao je gol, a potom je zamenjen.

Mogao je Island do drugog gola u 62. minutu. Ingason je bio u velikoj šansi, šutirao je sa udaljenosti od tri metra, ali je Ljoris fantastično odbranio. Nije se Island do kraja predao. Igrao je koliko je mogao i sedam minuta pre kraja Bjarnason je postigao gol glavom na drugoj stativi posle centaršuta sa leve strane.

Do kraja meča Island je imao još jednu priliku, ali nije bilo više promene rezultata, pa je Francuska lako i ubedljivo prošla u polufinale.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EURO 2016: Francuska vodi 2-0 protiv Islanda!

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Jul.2016

Fudbalske reprezentacije Francuske i Islanda igraju od 21h na stadionu ’Francuska’ posljednji četvrtfinalni duel na EURO 2016...Domaćin se sastaje s najvećim iznenađenjem ovog šampionata Islandom koji je prethodno prošao grupnu fazu, a onda u osmini finala savladao poslije preokreta Englesku...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.