Kineski rast samo sedam odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2015, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski rast "samo" sedam odsto

Kina je danas snizila prognozu privrednog rasta za 2015. na "približno sedam odsto", umanjivši očekivanja u svetlu velikih teškoća sa kojima se suočava druga po veličini svetska privreda posle više decenija procvata.

Kineski bruto domaći proizvod (BDP) je prošle godine uvećan 7,4 odsto i to je najsporiji tempo u poslednje 24 godine, prenosi agencija Frans pres.

Zvanični Peking takođe je snizio prognoze rasta trgovinske razmene i inflacije.

"Uz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pritiske sa kojima se suočava kineska ekonomija, ovogodišnji izazovi mogli bi biti ozbiljniji od prošlogodišnjih", rekao je kineski premijer Li Kećeng u obraćanju Narodnom kongresu.

Kineska vlada je proglasila novu eru sprorijeg privrednog rasta uz fokusiranje na reforme u cilju preusmeravanja ekonomije zavisne od velikih investicionih projekata ka onoj koja se oslanja na domaću tražnju.

"Niža prognoza pokazuje da je vlada svesna nove ekonomske norme - sporijeg rasta i potrebe da se hitno pokrenu strukturne reforme", navode ekonomisti banke Nomura.

"Situaciju u privredi možemo uporediti sa ljudskom visinom, koja ne može da raste doveka", ocenio je osnivač kompanije Alibaba Džek Ma, dodajući da Kina ne može i ne treba da juri privredni rast koji je ostvarivala u prošlosti.

Li je naveo da je cilj rasta trgovinske razmene za 2015. snižen na "oko šest odsto" u odnosu na prošlogodišnjih 7,5 odsto. Cilj inflacije snižen je na "oko tri odsto", nakon što je inflacija u januaru usporila na 0,8 odsto, što je petogodišnji minimum. U 2014, potrošačke cene u Kini su porasle dva odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kineski rast "samo" 7 odsto

Izvor: GdeInvestirati.com, 05.Mar.2015

PEKING - Kina je snizila prognozu privrednog rasta za 2015. na "približno sedam odsto", umanjivši očekivanja u svetlu velikih teškoća sa kojima se suočava druga po veličini svetska privreda posle više decenija procvata...Kineski bruto domaći proizvod (BDP) je prošle godine uvećan 7,4 odsto...

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.