Kada će biti uklonjeni radioaktivni gromobrani?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2015, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada će biti uklonjeni radioaktivni gromobrani?

Rok za uklanjanje radioaktivnih gromobrana kojih u Srbiji ima 722 istekao je još u maju prošle godine, a da bi se taj posao obavio biće i potrebna sredstava u vrednosti od oko dva miliona evra i pomoć donatora.

Problem je što se značajan broj gromobrana nalazi u firmama u stečaju ili procesu restrukturiranja pa nije moguće kontaktirati vlasnika da se oni uklone, izjavio je direktor Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije Slađan Velinov.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
On je za Tanjug rekao da je ta institucija u saradnji sa inspekcijom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine obavila potrebne kontrole i analize mesta na kojima se nalaze gromobrani i da se tačno zna gde je svaki od njih postavljen i na kojoj visini.

"Trenutno u Srbiji ima 722 radioaktivna gromobrana, od njih je 391 na privrednim objektima, 202 na poljoprivrednim, 80 na stambenim, 48 na ustanovama i jedan na katastarskoj parceli fizičkih lica", rekao je Velinov.

Kako je kazao, imajući u vidu kako sada gromobrani stoje može se reći da su pravilno postavljeni, ne predstavljaju nikakvu opasnost za građane i obavljaju svoju funkciju.

Ipak, ističe da je veoma bitno da ne "dođu" u pogrešne ruke ili ih uzme neko ko nema ovlašćenja, odnosno da slučajno ne dospeju u njive, ili reke.

"Ovako kako sada stoje ne predstavljaju opasnost, pratimo ih. Opasnost predstavljaju ako padnu, iskrive se, a dokle god stoje u uobičajenom položaju gromobrani nisu problematični, obavljaju svoju funkciju i ljudi ne treba da se plaše", kazao je Velinov.

On je rekao da će, kada se sakupe potrebna finansijska sredstva gromobrani biti skinuti i zamenjeni drugim, a procenjena vrednost sredstava za skidanje 722 gromobrana je oko dva miliona evra.

To su sredstva koja Srbija sada nema mogućnost da obezbedi i nastoji se u tome da se nađe mogućnost da se to učini kroz različite projekte sa EU, dodao je sagovornik Tanjuga.

Velinov kaže da je Agencija htela da pokaže dobar primer, i iz sopstvenih sredstava omogućila je skidanje sedam radioaktivnih gromobrana u pojedinim ustanovama u Srbiji, mahom sa škola, domova za stare, policijske stanice, i vatrogasnih domova.

Takođe je ukazao da je pohvalno što su mnoge opštine same uspele da se organizuju i "očiste" gromobrane.

Veliki broj njih je učinio, a među njima su Vrbas, Žabalj, Koceljeva, Pećinci, Osečina, Lučani, Ivanjica, Brus, Kuršumlija, Medveđa, Zaječar, Boljevac...

"To pokazuje da opštine same mogu da se potrude, a po zakonu, gromobrane je dužan da skine vlasnik u zavisnosti od mesta na kome se nalazi kako bi se zaštitila životna sredina", kazao je Velinov.

On upozorava da se veliki broj gromobrana nalazi u firmama koje su u procesu restrukturiranja ili stečaju, odnosno onima koje nemaju vlasnika.

"Nemate koga da opomenete da treba da ih skine, zato ih imamo toliko, a većina gromobrana što se tiče privrede su ta preduzeća", rekao je Velinov.

Kako je kazao, kada se budu obezbedile donacije i pružila mogućnost da se i oni uklone, to će se učiniti tako što će se kontaktirati nadležno ministarstvo radi pomoći u tome.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radioaktivni gromobrani na krovovima čekaju pare

Izvor: Mondo, 06.Okt.2015

Rok za uklanjanje radioaktivnih gromobrana kojih u Srbiji ima 722 istekao je još u maju prošle godine, a da bi se taj posao obavio biće i potrebna sredstava u vrednosti od oko dva miliona evra i pomoć donatora...Foto: Screenshot Youtube..Problem je što se značajan broj gromobrana nalazi u firmama...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.